Gotvach.bg»Рецепти»Основни Ястия»Яхния»Кюфтета яхния класическа рецепта

Кюфтета яхния класическа рецепта

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k19k4k20k24
Кюфтета яхния класическа рецепта2 / 2
06/02/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
4
"Рецепта за класическа яхния с кюфтенца, която добре помним от детството и си хапваме и днес"

Необходими Продукти

  • кайма - 500 г смес
  • ориз - 0. 5 каф. чаша
  • олио - 1 каф. чаша
  • лук - 4 големи глави
  • брашно - 1 с.л. препълнена
  • магданоз - 1 връзка
  • чубрица - 1 ч.л.
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • доматено пюре - 1 с.л.
  • дафинов лист - 1 бр.
  • черен пипер - 8 - 10 бр. зърна
  • сухи люти чушки - 2 бр.
  • сол
  • черен пипер - смлян
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа поставете каймата и прибавете ситно нарязана едната глава лук, почистения и измит ориз, половината връзка ситно нарязан магданоз, млян черен пипер и сол на вкус (ако каймата не е осолена предварително).

Омесете каймата до еднородна смес и оформете кюфтета от нея, оставете настрани.

В сгорещената мазнина задушете останалия лук нарязан на тънки филийки (полумесеци).

Поръсете омекналия лук с брашното и разбъркайте, поставете последователно червения пипер и разреденото доматено пюре предварително с малко вода.

Залейте яхнията с гореща вода и прибавете дафиновия лист, зърната черен пипер, чубрицата и сухите люти чушлета.

След като отново заври ястието, прибавете оформените кръгли кюфтета, варите на слаб огън за около 20 минути до готовност на ориза в кюфтетата.

Посолете на вкус и поръсете с останалия ситно нарязан магданоз. Сервирайте топла яхнията с кюфтета!

Кюфтетата яхния класическа рецепта са много вкусни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: