Начин на приготвяне
Заливки правим на ястия като класическа мусака или запеканки. Но какво ще кажете за леща със заливка?
Измиваме лещата и я слагаме в тенджера да ври с 2 литра вода. Като заври, добавяме нарязаните на дребно моркови, чушки и лук. Оставаме ги да се варят.
На не много силен котлон в тиган с масло задушаваме на дребно нарязания чесън и прибавяме и 1 с.л. червен пипер. След кратко бъркане, като внимаваме да не загори пиперът, ги изсипваме при лещата.
Когато лещата омекне, прибавяме чубрица и сол на вкус. За да я сгъстим като леща яхния, смесваме чаша вода с 5 с.л. брашно, като бъркаме до получаването на гладка смес, която изсипваме в лещата.
Варим още 10 минути, като периодично разбъркваме до дъно, за да не загори ястието с леща. След сваряването и сгъстяватето на лещата я изсипваме в дълбока тава.
Подготвяме заливката, като разбиваме яйцата с киселото мляко, сиренето и кимиона. С получената смес заливаме лещата в тавата, и я поставяме в предварително загрята фурна на 180 градуса за 30 минути, докато се запече.
Лещата на фурна със заливка е готова.