Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Пълнен лук»Пълнен лук със зеленчуков ориз

Пълнен лук със зеленчуков ориз

Пълнен лук със зеленчуков ориз
Снимка: Илиана Първанова
1 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
100 мин.
Общо
120 мин.
Порции
6
"Това е истинско чудо, което с нетърпение ще сервираме на гостите, за да видим реакциите им - пълнен лук със зеленчуков ориз"

Необходими Продукти

  • лук - 6 бр. големи глави
  • моркови - 1 бр. голям
  • карфиол - 1/3 ч.ч., начупен
  • грах - 3 - 4 с.л., от буркан
  • царевица - 3 - 4 с.л., от консерва
  • ориз - ½ ч.ч., бисерен
  • магданоз - ¼ връзка
  • вода - около 2L
  • хималайска сол - около 1 ч.л., на вкус
  • черен пипер - 1/3 ч.л.
  • червен пипер - ½ ч.л.
  • джоджен - 1 равна ч.л. натрошен
  • кимион - 2 - 3 щипки, смлян
  • шарлан - 2 с.л. слънчогледово масло
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Обелваме 6 големи глави лук от люспите, хубаво ги измиваме и ги пускаме да се варят за около 25 минути подсолена вода, в средно голяма тенджера, като нивото на водата почти да ги покрива.

След като поомекнат ги изваждаме, отрязваме капачетата и с помощта на вилица изваждаме вътрешните сфери от лука, като си оставяме 2-3 слоя.

Отделно обелваме, измиваме и нарязваме на ситни кубченца 1 морков и начупваме карфиола на малки бонзайчета – общо около половин чаша. Нарязваме и лучените срединки на ситно.

В тенджерка сипваме 1-2 с.л. слънчогледово масло – шарлан, да се загрее, и сипваме нарязаните моркови и лук. Разбъркваме и поставяме капака. След малко сипваме ориза, подправяме с хималайска сол, червен и черен пипер, сушен и стрит джоджен и млян кимион.

Разбъркваме и заливаме с 1 ч.ч. от водата, в която се вари лукът. Продължаваме да разбъркваме, докато си поеме водичката. След което добавяме граха, царевицата и наситнения магданоз и сипваме още около 2/3 чаша от лучената вода. Варим до полуготовност, като за сарми.

Напълваме лучените сфери и ги подреждаме в тавичка. Капваме няколко капки шарлан (слънчогледово масло) върху ориза – на върха на всеки пълнен лук и наливаме останалия лучен бульон на дъното на тавичката.

Печем на 200°C (отгоре и отдолу) за около 50 минути – до златист загар. По желание поставяме капачетата.

Поднасяме изключителния постен пълнен лук със зеленчуков ориз, топъл и ароматен за един приказен обяд.

Чудно Вкусно!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.7
52
41
30
20
10
Дай твоята оценка: