Начин на приготвяне
Обелваме 6 големи глави лук от люспите, хубаво ги измиваме и ги пускаме да се варят за около 25 минути подсолена вода, в средно голяма тенджера, като нивото на водата почти да ги покрива.
След като поомекнат ги изваждаме, отрязваме капачетата и с помощта на вилица изваждаме вътрешните сфери от лука, като си оставяме 2-3 слоя.
Отделно обелваме, измиваме и нарязваме на ситни кубченца 1 морков и начупваме карфиола на малки бонзайчета – общо около половин чаша. Нарязваме и лучените срединки на ситно.
В тенджерка сипваме 1-2 с.л. слънчогледово масло – шарлан, да се загрее, и сипваме нарязаните моркови и лук. Разбъркваме и поставяме капака. След малко сипваме ориза, подправяме с хималайска сол, червен и черен пипер, сушен и стрит джоджен и млян кимион.
Разбъркваме и заливаме с 1 ч.ч. от водата, в която се вари лукът. Продължаваме да разбъркваме, докато си поеме водичката. След което добавяме граха, царевицата и наситнения магданоз и сипваме още около 2/3 чаша от лучената вода. Варим до полуготовност, като за сарми.
Напълваме лучените сфери и ги подреждаме в тавичка. Капваме няколко капки шарлан (слънчогледово масло) върху ориза – на върха на всеки пълнен лук и наливаме останалия лучен бульон на дъното на тавичката.
Печем на 200°C (отгоре и отдолу) за около 50 минути – до златист загар. По желание поставяме капачетата.
Поднасяме изключителния постен пълнен лук със зеленчуков ориз, топъл и ароматен за един приказен обяд.
Чудно Вкусно!