Начин на приготвяне
Петте глави лук белим и варим в леко подсолена вода за около 15 минути. Изкарваме главите лук да изстинат, а бульона запазваме за приготвянето на плънката.
1 лук нарязваме на ситно, моркова и гъбите също и запържваме на среден огън с мазнина.
Ориза изплакваме в топла водичка няколко пъти, докато не се избистри водата. Прецеждаме добре.
Добавяме измития и прецеден ориз към зеленчуците и добавяме от водичката на лука 1 ч.ч.
Овкусяваме със сол, черен пипер и чубрица и разбъркваме. Добавяме още една ч.ч и половина от лучения бульон и продължаваме да готвим.
Когато оризът поеме водичката, дърпаме тигана настрана. Премахване от първия слой на лука.
Пълним главите лук една по една с оризовата плънка. Слагаме ги в тавичката с намазана мазнина. Печем пълнения лук на около 180 градуса за 15 минути.
Може да поръсим с кашкавал, докато печем лукчетата или да поднесем с кисело мляко.
Добър апетит с Пълнен лук с ориз и зеленчуци!