Gotvach.bg»Рецепти»Предястия»Разядки»Мухлама по турски

Мухлама по турски

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Мухлама по турски
Снимка: Yordanka Kovacheva
6 / 7
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
10 мин.
Общо
20 мин.
Порции
2
"Препоръчваме да опитате тази невероятна разядка Мухлама, най-добре с домашно хрупкаво хлебче или брускети"

Необходими Продукти

  • кашкавал - 220 грама, турски или по избор
  • царевичен грис - 4 с.л. с връх
  • краве масло - 65 г
  • вода - 1 ч.ч. (или 50/50 прясно мляко/вода)
  • сол - по желание
  • за поръсване
  • канела
  • стафиди
  • орехи
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Мухлама е разкошна турска разядка, която съжалявам, че не съм познавала по-рано. Толкова лесна за приготвяне и толкова вкусна, че едва ли има някой, на когото не би се понравила - все пак българина си обича кашкавала и всичко що е направено с него.

Прекрасно би било за Мухлама да се използва турския кашкавал, който става на конци, но си имаме и български с подобни качества. Дори може да се експериментира и с по-модерни сирена, като Гауда, Грюер и Чедър стига да не са много зрели и твърди.

От италианските подходящи биха били Проволоне и от по-зрялата моцарела, която се използва за пица. Ементалът също е подходящ като текстура, но пък не го препоръчвам, заради особения вкус, който не се връзва с тази разкошна разядка.

За да си приготвите Мухлама, разтопете маслото на умерен огън, за да не загаря. Използвайте като съд или тиган с дебело дъно, или оригиналния турски съд с две дръжки, от който идва и името на разядката.

Запържете в маслото царевичния грис като бъркате непрестанно. Достатъчно е да ви замирише приятно и е готов, не е нужно да го чакате да покафенява.

Налейте постепенно водичката (за по-лесно може да я загреете предварително) и бъркайте до гладка смес. Тук е моментът да посолите, ако кашкавалът, който използвате не е много солен.

Варете за кратко до сгъстяване и тогава сипете настъргания кашкавал и бъркайте, докато се разтопи и стане гладка, разтеглива маса.

Пропорциите на царевично брашно и кашкавал могат да варират и според вкуса ви.

Най-добре е Мухламата да се сервира топла, преди да е стегнал кашкавалът, за да се топва в нея парченце хляб, хрупкави крекери и препечени филийки.

Ако се приготвя в оригиналния съд с две дръжки, се сервира директно в него на трапезата, а ако е в тиган, може да се прехвърли в глинена купичка.

В автентичния си вариант, Мухлама се поръсва с канела, но за тези като мен, които не я обичат особено, много би подхождало да се гарнира с орехови ядки и стафиди.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
57
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

TanyaGyurova
TanyaGyurova
Mмм, това звучи страхотно! Ще го пробвам непременно! :)
21.02.2021 20:36
1