Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Агнешко месо»Печено агнешко»Мариновани агнешки котлети на фурна

Мариновани агнешки котлети на фурна

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Мариновани агнешки котлети на фурна
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
18 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
138 мин.
Порции
4
"Маринатата ще направи агнешките котлети просто страхотни. Допълнете със свежа зелена салата. Добър апетит!"

Необходими Продукти

  • агнешки котлети - 800 г
  • картофи - 4 бр. големи
  • чесън - 1 глава
  • зехтин - 1/2 ч.ч. за маринатата + за поръсване
  • бяло вино - 250 мл
  • черен пипер - 3 щипки
  • джоджен - 3 щипки
  • розмарин - 2 - 3 сушени или пресни клонки
  • захар - 1 с.л.
  • червен пипер - 3 щипки
  • лют пипер - 2 щипки
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нарежете агнешките котлети с дебелина около 8 мм или помолете за това в месарницата, от която ги закупувате. Измийте и подсушете с кухненска хартия.

Пригответе маринатата за месото като смесите бялото вино със зехтина, щипка сол, черен пипер, джоджен, лют пипер и половината от розмарина (само листенцата).

Добавете лъжица захар, тя ще направи агнешкото крехко. Разбъркайте и залейте агнешките котлети, така че да са добре напоени от течността, но не е нужно да бъдат изцяло покрити.

Оставете да се мариноват за 4-5 часа.

Обелете и нарежете на едри парченца картофите, а главата чесън обелете от външния пласт суха обвивка. Скилидките сложете върху дъска за рязане и смачкайте леко с широката част на ножа.

В тавичка сипете част от маринатата на агнешкото и сложете картофите и чесъна. Поръсете ги със солчица, останалия розмарин и малко червен пипер.

Тук по грешка аз поръсих с индийско орехче на прах, мислейки че е червен пипер (понякога се случват и такива неща, но точно благодарение на тях откриваме и нови вкусове) и трябва да призная, че стана супер вкусно.

Не се натрапва и усеща силно тази подправка, а само придава по хубав вкус. Ако решите, и вие сложете.

Подредете небрежно агнешките котлети върху картофите, полейте с останалата марината, щипка сол, малко вода (около 150 мл) и още малко зехтин.

Завийте тавата с алуминиево фолио, а ако има капак, използвайте него.

Пъхнете в загрята на 200 градуса фурна за 15-20 минути, а след това намалете на 150 градуса за около час и 20 минути.

Така бавничко агнешкото с картофи ще си се задуши и пече едновременно, а чесънът и подправките ще го ароматизират прекрасно.

Накрая махнете капака или фолиото и печете агнешкото на по-силен огън, за да се получи приятен загар.

Поднесете маринованите агнешки котлети на фурна топли със свежа зелена салата.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
59
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Марияна борисова
Марияна борисова
Бих добавила към марината и малко тарос или девисил
15.04.2023 10:40
2