Начин на приготвяне
Месото се слага в тенджера под налягане. Прибавя се 1 с.л. сол и се напълва с вода, колкото да покрие месото. След като заври, се оставя за 1 час да се свари.
Картофите и морковите се обелват и се режат на едро. Лукът се почиства и се нарязва на полумесеци. Ако имате под ръка зелен лук - ползвайте него.
След като е готово месото, то се нарязва на парчета.
В гювеча се нареждат картофите, морковите, лука и грах. Посолява се. Слагат се зърната черен пипер, дафиновият лист. Поръсва се със зеленчуковия микс (ползвам на пикантина).
Най-отгоре се нареждат парчетата месо, като се овкусяват с джоджен и риган. Заливат се с доматен сок.
От бульона, в който се вари агнешкото, се взема и се налива в гювеча, толкова, че да са покрити картофите.
Съдът се слага във фурната и тя се пуска на 150 °C.
Така агнешкото в гювеч се пече 1 час, след това се усилва на 250 °C. Преди да се усили фурната към гювеча се прибавя доматеният сок.
След още 1 час се изважда. В купичка с малко вода се размива брашното и се прибавя при агнешкото с картофи.
В малка купичка се загрява олиото и се запържва червеният пипер. И той се изсипва при агнешкото със зеленчуци в гювеч, съдът се затваря и се пече още 1 час.