Начин на приготвяне
Първо, пригответе зеленчуковия бульон, като сварите 1 морков, 1 стрък целина, 1/2 лук, 1 картоф, 2 чери домата, 1 клонче резене. Преди употреба филтрирайте всичко през гевгир.
След това почистете морковите и ги изплакнете под течаща вода. Нарежете ги и оставете настрана.
Почистете Финокиото (резене), като отделите зелените клонки настрана, за да украсите. Отстранете външната част и стъблото и ги нарежете. Междувременно нарежете лука (шалота) много ситно.
В голяма тенджера загрейте зехтин. Добавете нарязания лук и веднага след като се загрее, добавете морковите и нарязаното финокио.
Оставете всичко да се готви за няколко минути, след това добавете ориза и го запържете за няколко минути (около 2 мин). В този момент смесете всичко с бялото вино и го оставете да се изпари.
Веднага след като виното се изпари, добавете зеленчуковия бульон, по малко с черпака, и разбъркайте добре. Варете на тих огън около 15 минути, като добавяте по малко бульон.
Наливайки черпак горещ бульон всеки път, когато предишният се е абсорбирал, гответе постното ризото за около 15 минути
След това време подправете със сол и черен пипер и разбъркайте много добре.
Постното ризото с финокио и моркови е готово за сервиране
Сервирайте вкусното ризото на масата като украсите със зелените клонките и тънки резенчета от финокоио. Насладете на храната си.
Съвет:
Ризотото със зеленчуци се яде горещо.
При оригиналното ризото след сваряване на ориза се добавя в края и сметана. При изключен котлон се добавя бучка масло и настърганият пармезан или горгонзола. Смесват се енергично, така че вкусовете да се обединят.