Начин на приготвяне
Почистете и измийте ориза много добре, накиснете го във студена вода. Обелете и нарежете лука на ситно. Измийте и нарежете печурките на филийки.
Разпределете всички предварително подготвени продукти в дълбока тава, полейте ги с 2-3 с.л. олио и 3 ч.ч. топла вода, посолете на вкус и поръсете равномерно с мащерка.
Поставете тавата в предварително нагрята на 200 градуса фурна и печете около 50 минути.
За соса налейте млякото и водата в метален съд, поставете на котлона на умерен огън.
След като заври, добавете нарязаното на кубчета топено сирене и маслото, варете докато се посгъсти.
Поръсете сгъстеното млечно-сиреново сосче с черен пипер и посолете ако е нужно, на вкус.
Сервирайте гъбите с ориз, полети със сосче.
Лесно и вкусно ястие от гъби с ориз и млечен сос, което може да си хапнете на обяд или вечеря.