Празнична торта Бяла Неделя

Кулинарна мрежаКулинарна мрежа
Джедай
7466k2k4k
Празнична торта Бяла Неделя
Снимка: Кулинарна мрежа
1 / 2
10/01/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
80 мин.
Порции
16
"Почерпете се с една Бяла Неделя в понеделник"

Необходими Продукти

  • За блата
  • яйца - 7 бр.
  • брашно - 7 с.л.
  • захар - 7 с.л.
  • какао - 2 с.л.
  • бакпулвер - 1 бр. /10 г/
  • За ореховия крокан
  • захар - 300 г
  • орехи - 100 г
  • За млечния крем
  • прясно мляко - 500 мл
  • захар - 200 г
  • брашно - 50 г
  • нишесте - 20 г ванилия
  • краве масло - 100 г
  • За сметановия крем
  • сладкарска сметана - 300 мл
  • захар - 100 г
  • За белия ганаш
  • бял шоколад - 100 г
  • сладкарска сметана - 100 мл
  • краве масло - 20 г
  • За сметановия крем за измазване
  • сладкарска сметана - 200 мл
  • захар - 50 г
  • За сиропа
  • захар - 1 ч.ч.
  • вода - 2 ч.ч.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Продуктите са за форма с диаметър 26 см.

От продуктите за блата се изпича тортен блат, който след изстиване се разделя на три платки.

За млечния крем се варят на тих огън всички съставки без маслото, след пълното изстиване на крема се разбиват с миксер маслото и кремът.

За ореховия крокан се карамелизира захарта и се добавят начупените ядки, разстила се върху хартия за печене и след втвърдяването, се начупва или смила в блендер.

За белия ганаш се загрява сметаната и се добавят начупеният шоколад и маслото, бърка се до хомогенна смес.

Сглобяване на разнична торта Бяла Неделя

Първи блат, сиропиране, млечен крем, 2 шепи крокан, втори блат, сиропиране, сметанов крем, две шепи крокан, трети блат и сиропиране.

Престоява в хладилник, след това се измазва с бита сметана, поръсва се отстрани с останалия крокан, с шприц се прави бордюр от сметаната, налива се белият сос и с малко разтопен шоколад се правят шарките.

Празничната торта Бяла Неделя е готова!

Източник: Добриана Димова - Българските ястия и рецепти

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Разкошнае
19.03.2022 21:58