Начин на приготвяне
Джоланът се изкисва за една нощ в студена вода. Водата се сменя няколко пъти. На следващия ден водата се излива. Налива се чиста вода да покрие джолана и се вари 1 час. За по-бързо сваряване може да се използва тенджера под налягане.
Докато се вари джоланът, приготвяме доматения сос.
Нарязваме доматите и лука. В тенджера загряваме олиото задушаваме лука с малко вода до омекване.
Добавяме доматите солта чесъна и захарта и варим докато сосът стане на мазнина. Ако е необходимо доливаме по малко от бульона.
Прибавяме подправките (босилека, магданоза и черния пипер). Отстраняваме от котлона.
Сварения и охладен джолан обезкостяваме.
Загряваме олио в тиган.
Овалваме кубчетата месо в брашното и изпържваме от всички страни. Изваждаме пърженото месо в чиния и заливаме с готовия доматен сос.
Свинският джолан с доматен сос е готов.