Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Свинско месо»Задушен свински джолан с богат сос

Задушен свински джолан с богат сос

Sonya SimeonovaSonya Simeonova
Помощник Готвач
7659198
Задушен свински джолан с богат сос
Снимка: Sonya Simeonova
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
200 мин.
Готвене
150 мин.
Общо
350 мин.
Порции
8
"Да го гледаме ли, да го ядем ли този джолан"

Необходими Продукти

  • джолани - 10 предни без кост
  • кладница - 200 г
  • краве масло - 50 г
  • нишесте - 1 ч.л.
  • сол - 1 щипка
  • за маринатата
  • олио - 4 - 5 с.л.
  • соев сос - 4 - 5 с.л. Ponzu
  • чесън на прах - 1 ч.л.
  • за печене
  • червено вино - 2 ч.ч.
  • сол - 2 ч.л.
  • пипер меланж - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Гъбите се почистват от пънчетата, измиват се хубаво и се накъсват на парчета колкото за 1 хапка.

Джоланите се поставят в дълбока тенджера, заливат се с маринатата и се оставят да престоят няколко часа на студено, след което с все течността се изсипват в дълбока и голяма тава, прибавят се червеното вино, солта и пиперът.

Налива се 1 ч.ч. вода и тавата се завива с фолио. Пече се в предварително загрята на 200 градуса фурна за 10-15 минути, след което температурата се намалява на 170 и се пече още два часа, като месото се проверява периодично. Последните 10 минути от печенето фолиото се отстранява и джоланът на фурна се обръща на двете страни.

Изважда се и се оставя покрито под фолиото да се запази топло.

За соса за свинско се загрява маслото в касерола, поставят се гъбите, посолява се с щипка сол и се захлупва. След няколко минути гъбите се обръщат на другата страна. Изваждат се и се прибавят към месото. Сосът от печенето се прецежда през ситна цедка в касеролата с маслото и се оставя да поври.

Нишестето се размива с малко студена вода и се прибавя към соса да го сгъсти.

За гарнитура на нашия задушен свински джолан с богат сос се приготвя картофено пюре по този начин: 1 кг картофи се обелват, нарязват на парчета и сваряват хубаво до омекване. Намачкват се хубаво с преса за картофи и се прибавят 50 г масло, 1 ч.л. сол или на вкус и 1/2 ч.ч. топло прясно мляко.

Сервира се джолан върху лъжица от картофеното пюре, отгоре се поставя гъба или няколко и се полива със сос.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: