Начин на приготвяне
Гъбите се почистват от пънчетата, измиват се хубаво и се накъсват на парчета колкото за 1 хапка.
Джоланите се поставят в дълбока тенджера, заливат се с маринатата и се оставят да престоят няколко часа на студено, след което с все течността се изсипват в дълбока и голяма тава, прибавят се червеното вино, солта и пиперът.
Налива се 1 ч.ч. вода и тавата се завива с фолио. Пече се в предварително загрята на 200 градуса фурна за 10-15 минути, след което температурата се намалява на 170 и се пече още два часа, като месото се проверява периодично. Последните 10 минути от печенето фолиото се отстранява и джоланът на фурна се обръща на двете страни.
Изважда се и се оставя покрито под фолиото да се запази топло.
За соса за свинско се загрява маслото в касерола, поставят се гъбите, посолява се с щипка сол и се захлупва. След няколко минути гъбите се обръщат на другата страна. Изваждат се и се прибавят към месото. Сосът от печенето се прецежда през ситна цедка в касеролата с маслото и се оставя да поври.
Нишестето се размива с малко студена вода и се прибавя към соса да го сгъсти.
За гарнитура на нашия задушен свински джолан с богат сос се приготвя картофено пюре по този начин: 1 кг картофи се обелват, нарязват на парчета и сваряват хубаво до омекване. Намачкват се хубаво с преса за картофи и се прибавят 50 г масло, 1 ч.л. сол или на вкус и 1/2 ч.ч. топло прясно мляко.
Сервира се джолан върху лъжица от картофеното пюре, отгоре се поставя гъба или няколко и се полива със сос.