Начин на приготвяне
Измийте върхарите коприва под течаща вода много добре.
В тенджера налейте достатъчно подсолена вода, в нея ще бланширате копривата за около две минути. Прецедете копривата, като запазите чорбата.
В голям тиган налейте олиото и добавете почистените и нарязани на ситно лук и чесън, запържете до омекване.
Прибавете брашното и запържете, докато леко промени цвета си. Добавете копривата и размитото в малко вода доматено пюре заедно с червения пипер, разбъркайте.
Налейте 500 мл от копривената вода и разбъркайте, посолете и поръсете черен пипер на вкус, прибавете джоджена и копъра.
Доварете около 5-10 минути на огън и премахнете копривената яхния.
Поднесете вкусната яхния от коприва топла, гарнирана със натрошено сирене и варено яйце (може и без тях).
Коментари