Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Яхния»Вкусна яхния от коприва

Вкусна яхния от коприва

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k19k4k20k23
Вкусна яхния от коприва
Снимка: Мария Симова
1 / 4
24/02/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
45 мин.
Порции
4

Необходими Продукти

  • коприва - 600 г върхари
  • брашно - 3 с.л.
  • лук - 1 глава
  • чесън - 2 скилидки
  • доматено пюре - 1 с.л. с връх
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • олио - 1 кафена чаша
  • сол и черен пипер - вкус
  • копривена вода - 500 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измийте върхарите коприва под течаща вода много добре.

В тенджера налейте достатъчно подсолена вода, в нея ще бланширате копривата за около две минути. Прецедете копривата, като запазите чорбата.

В голям тиган налейте олиото и добавете почистените и нарязани на ситно лук и чесън, запържете до омекване.

Прибавете брашното и запържете, докато леко промени цвета си. Добавете копривата и размитото в малко вода доматено пюре заедно с червения пипер, разбъркайте.

Налейте 500 мл от копривената вода и разбъркайте, посолете и поръсете черен пипер на вкус, прибавете джоджена и копъра.

Доварете около 5-10 минути на огън и премахнете копривената яхния.

Поднесете вкусната яхния от коприва топла, гарнирана със натрошено сирене и варено яйце (може и без тях).

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Получи се чудесно ястие
13.05.2023 15:35
1
Анонимен
Анонимен
Не съм виждал ястие да се приготвя за 5 Мин на бавен огън
05.04.2023 06:49
1
Покажи всички подкоментари