Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Празнична пита за всеки повод

Празнична пита за всеки повод

Ivana GeorgievaIvana Georgieva
Помощник Готвач
6431696262
Празнична пита за всеки повод
Снимка: Ivana Georgieva
2 / 4
02/03/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
60 мин.
Порции
12
"Няма значение от повода, рецептата за празнична пита е ваша и подходяща за всеки ден"

Необходими Продукти

  • брашно - 1 кг
  • яйца - 2 бр.
  • масло - 200 г
  • прясно мляко - 400 мл топло
  • топла вода - 100 мл
  • суха мая - 2 пак.
  • сол - 2 ч.л.
  • захар - 2 к.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В дълбока купа се слага повечето брашно и се прави кладенче. Оставяте си малко брашно за доизмесване.

Жълтъците се отделят от белтъците. Белтъците прибавяме към брашното, а жълтъците в отделна купичка за намазване на питата.

В кладенчето слагате солта, захарта и маята. Смесваме топлото мляко с топлата водичка и разтапяте маслото и го прибавяте към тях.

Разбърквате добре, за да се омешат продуктите, и ги прибавяте към брашното. Бъркате до получаването на голяма топка меко тесто.

При необходимост добавяте още брашно. Оставете в купа готовото тесто и завийте със стреч фолио, докато удвои обема си.

От втасалото тесто правите една голяма топка и я поставяте по средата.

Взимате още малко тесто, правите плетеница и я увивате около топката по средата.

С останалото тесто правите още осем топки и ги разпределяте около топката и плетеницата по средата.

Завийте погачата със кърпа и оставете да втаса още един път за около половин час. През това време включете фурната да загрява на 200 градуса.

Преди да сложите празничната питката във фурната, намалете фурната на 170°C, за да не изгори отгоре.

Като втаса домашната питка, я намажете с жълтъците и сложете във фурната.

Печете до приятен златист цвят на коричката на тази празнична пита за всеки повод.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: