Начин на приготвяне
В дълбока купа се слага повечето брашно и се прави кладенче. Оставяте си малко брашно за доизмесване.
Жълтъците се отделят от белтъците. Белтъците прибавяме към брашното, а жълтъците в отделна купичка за намазване на питата.
В кладенчето слагате солта, захарта и маята. Смесваме топлото мляко с топлата водичка и разтапяте маслото и го прибавяте към тях.
Разбърквате добре, за да се омешат продуктите, и ги прибавяте към брашното. Бъркате до получаването на голяма топка меко тесто.
При необходимост добавяте още брашно. Оставете в купа готовото тесто и завийте със стреч фолио, докато удвои обема си.
От втасалото тесто правите една голяма топка и я поставяте по средата.
Взимате още малко тесто, правите плетеница и я увивате около топката по средата.
С останалото тесто правите още осем топки и ги разпределяте около топката и плетеницата по средата.
Завийте погачата със кърпа и оставете да втаса още един път за около половин час. През това време включете фурната да загрява на 200 градуса.
Преди да сложите празничната питката във фурната, намалете фурната на 170°C, за да не изгори отгоре.
Като втаса домашната питка, я намажете с жълтъците и сложете във фурната.
Печете до приятен златист цвят на коричката на тази празнична пита за всеки повод.