Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Погачи»Лесна пита за всеки повод

Лесна пита за всеки повод

Христилияна ДимитроваХристилияна Димитрова
Мастър Шеф
3822k9719
Лесна пита за всеки повод
Снимка: Христилияна Димитрова
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
80 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
120 мин.
Порции
8
"И с повод, и без повод винаги е хубаво, когато на масата има прясно приготвена домашна пита"

Необходими Продукти

  • яйца - 3 бр.
  • брашно - 600 - 650 г
  • захар - 1/2 с.л.
  • сол - 1 с.л.
  • олио - 1 с.л.
  • масло - 150 г
  • мая - половин кубче мая
  • вода - 1 ч.ч.
  • жълтъци - 1 бр.
  • олио
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Брашното се пресява в купа. Към брашното се начупва маята. Водата се затопля леко, не трябва да е гореща. След това се прибавят и останалите продукти, без жълтъка и олиото. Замесва се меко тесто. Готовото тесто се оставя да втаса завито и на топло, трябва да втаса за 20 минути.

След като втаса тестото от него се отделя малко за украсата. Останалото тесто се разделя на три равни части. Всяка част тесто се разточва на тънка кръгла кора. Прехвърля се в това, която е намазана с олио и е набрашнена. Това се повтаря и с другото тесто. Наслагват се една върху друга.

След това с остър нож се реже от средата към края осем триъгълника. При рязането на триъгълниците не трябва да се стига да края. След това във всеки триъгълник по средата се прави по един малък разрез. През него се прекарва върха на триъгълника отдолу нагоре. Това се повтаря и с останалите.

Тестото, което е отделено за украсата, се разточва и от него се изрязват 7 кръга. Те се навиват един около друг, за да се получи роза. От останалото тесто се изрязват звездички.

Розата се слага по средата, там където се срещат върховете на триъгълниците. Звездичките се разпределят по питата. Завива се с кърпа и се оставя на топло да втаса. Втасва още 30 минути.

След това се разбива жълтъкът с малко олио. С него се намазва питата. Пече се предварително загрята фурна на 200 градуса. Пече се около 40 минути.

Лесната пита за всеки повод е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: