Начин на приготвяне
В тази рецепта ще използваме обратния от стандартен начин за месене на тесто, става много хубаво тесто на конци.
В голяма купа се слагат яйцата и се разбъркват, добавя киселото мляко, което предварително е разбито с хладка вода /като айран/, добавя се зехтинът, солта, захарта и се разбърква хубаво.
В отделна чашка се сипва малко брашно, около 50-100 г и се слага маята, разбърква се, след което се изсипва в сместа, след това се добавя постепенно още брашно, като се разбърква хубаво, за да не останат бучки, замесва се меко тесто и се оставя да втасва, докато почне да се надига.
Плотът, върху който ще се меси тестото, се поръсва с брашно, меси се, като по малко се слага брашно върху тестото и върху плота и така, докато се оформи меко еластично тесто.
След като е омесено тестото, се поръсва от всякъде с брашно и се прехвърля в набрашнена купа.
Купата се покрива със стреч фолио или плик.
Втасва, докато удвои обема си.
Плънката се приготвя, като в купа се разбъркват 2 яйца и натрошеното сирене.
След като е удвоило обема си, леко се разтяга като салам и се разделя на 8 парчета.
Взима се едно парче, разточва се на правоъгълник с дебелина около 1 см и ширина около 15-20 см - за дължината няма размер, трябва да е съобразена с дължината на правоъгълната тава.
Разточеното парче се намазва със зехтин и в средата се слага от плънката, навива се на руло и лекичко се усуква, така се приготвят и останалите парчета, като се подреждат на плота по 4 рула от едната ни страна и 4 от другата ни страна.
От тези рула се сплита питката на плитка, като започваме от най-външното от ляво и го прехвърлим през останалите три до средата, после взимаме най крайното от дясно и прехвърляме по същият начин, всяко външно се прехвърля в/у останалите, така плетем докато стане една голяма плитка.
Внимателно прехвърляме плетената пита в предварително намазана и набрашнена тава.
Покриваме тестото и го оставаме да втаса до удвояване на обема си.
Намазваме питката с малко зехтин и я слагаме в предварително загрята фурна на 200°C. Пече се около 45 мин, като проверяваме с дървено шишче, ако излезе цяло, значи питката е изпечена.
Опитайте това вкусно хлебче на конци!
Да вие сладко с моята питка на плитка със сирене!