Начин на приготвяне
Търпение и свободно време - така се пече немска плитка с мая. Тази шоколадова плитка choko Hefezopf или Hefezopf Schoko Stollen, направена от тесто с мая, не само има божествен вкус, но и привлича вниманието благодарение на външния си вид.
В Германия Шоколадовата плитка от тесто с мая е допълнение към многото други рецепти за плитки - от варианта с канела и кварк, до охлюви и ядкова плитка. Основата на плитката с шоколад е обикновено тесто с мая. Аз ви предлагам един от най вкусните Schoko-Hefezopf. Hяма да съжалявате, ако пробвате рецептата!
Сладко тесто с мая:
Сложете всички съставки, като започнете от млякото, в кухненския робот и започнете да месите на ниска степен. След около 2-3 минути увеличете скоростта и продължете да месите тестото на средна скорост за 10-15 минути.
След това проверете тестото, ако тестото все още е лепкаво и се разкъсва, продължете да месите, докато стане гладко и еластично.
След това извадете тестото от кухненския робот, оформете го на топка, увийте го с кърпа за тесто (фолио за ферментация) и оставете да втасва 60 минути на стайна температура.
Пълнеж:
Сложете кувертюра в купа с маслото и го разтопете на гореща водна баня.
След това добавете какаото на прах, захарта и лешниците към разтворения кувертюр и разбъркайте всичко, да няма бучки.
След това покрийте пълнежа със стреч фолио и охладете до следваща употреба. След времето за втасване, извадете тестото върху леко набрашнена работна повърхност и разточете равномерно, ако е възможно на правоъгълник, до около 3 мм. Уверете се, че парчето тесто е около 1.5 пъти по-голямо от тавата за печене, която сте избрали.
След това извадете плънката от хладилника, разбъркайте я малко и я разпределете равномерно върху тестения правоъгълник. Оставете граница от 1-2 см свободна навсякъде по края.
След това навийте парчето тесто стегнато, прегънете нагоре и разрежете рулото на две по дължина с нож.
Наредете двете парчета тесто едно върху друго с разреза нагоре като шнур и ги сплетете на плитка от тесто. След това намаслете добре форма и поставете сладкия щолен.
Покрийте формата с кърпа и оставете да втаса на стайна температура за 60-90 минути.
Междувременно загрейте фурната на 190 °C горна/долна .
Печене:
Сложете домашния щолен в средата на предварително затоплена на 190 градуса фурна и печете около 20 минути. След тези 20 минути намалете температурата на фурната на 170 °C горна/долна температура и печете сладкиша още 15-25 минути.
След изпичане извадете сладкиша и оставете да изстине върху решетка.
Глазиране:
Сладкото от кайсии се поставя в тенджера и се загрява на котлона. След това намазваме леко с четка още горещата плитка, т.е. до блясък, и поръсете с няколко пръски от разредената с лимон пудра захар. Лично аз обичам сладкиши с мая повече от всичко. Точно като шоколад. Така че не е чудно, че се харесва на всички. Изяден топъл, този шоколадов щолен на плитка е райско изживяв
Съвет
Може да приготвите тестото с мая предната вечер. За да направите това, покрийте и сложете в хладилника след втасване, оставете да достигне стайна температура на следващия ден и след това продължете, както е описано в рецептата.
Пълнежът е само леко подсладен. Ако използвате шоколад с много високо съдържание на какао или като цяло го харесвате много сладък, трябва да използвате повече пудра захар.
За особено бърз вариант за пълнеж е подходящ и готов крем от ядкова нуга.
Забележка: Щолен плитката е толкова вкусна, че се изяжда мигновено. Но можете лесно да удвоите количеството, като поставите две плитки една до друга в малко по-голяма тава. След това заедно удвояват количеството, което се изпича добре за 35-40 минути.
Историята на плетеницата с мая:
Според християнските вярвания внимателно сплетените кичури символизират колко тясно хората са свързани с Бог. Дори и да не сте от християнска вяра и искате да се откажете от символиката, трябва да дадете шанс на тази шоколадова квасена плитка с ядки. Великденският сладкиш е толкова лек, пухкав, шоколадов и сочен – буквално се топи в устата и буквално подслажда пролетния сезон.
Приятни кулинарни подвизи!