Питка с плитка

Maria KostoffMaria Kostoff
Помощник Готвач
328327
Питка с плитка1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
90 мин.
Порции
10

Необходими Продукти

  • яйца - 3 броя
  • кисело мляко - 3 с.л.
  • брашно - 1 кг
  • мая - 1 кубче, разтворена в хладка вода
  • сол - 2 щипки
  • сирене - 250 г натрошено, по желание
  • мак - 1 с.л. или сусам
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете маята в малко топличка вода + щипка захар. Пресейте брашното и в кладенче посредата сипете предварително леко разбитите 2 яйца + 1 белтък (жълтъкът се запазва за намазване) заедно с киселото мляко и разтворената мая.

Забъркайте тестото, добавете солта и замесете постепенно средно меко тесто. Разделете го на 9 топки. Всяка топка разточвайте, като я намазнявате, слагайте в единия край по малко сирене и завивайте на руло, а рулата на охлювчета.

Подреждайте ги в средата на намазнена тава. Последните 3 рула не завивайте на охлюв, а ги сплетете на плитка, като я разтегляте внимателно.

Плитката сложете по периферията на тавата, около охлювчетата. Намажете питката с разбит с малко вода жълтък и поръсете с маково семе.

Сложете питката сплитка да се изпече в предварително загряна на 180 градуса фурна. Изпечената питка леко напръскайте с вода и я запарете.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
52
43
32
20
10
Дай твоята оценка: