Пълнено пиле с булгур на фурна

ЗорицаЗорица
Гуру
988
8k
4k
3k
6
04/03/2021
"Пълнено пиле с булгур на фурна - хапваме го с такава наслада, че си нямате представа"
Приготвяне20 мин.
Готвене100 мин.
Общо120 мин.
Порции4
Сготви+1 точка
17 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо7 779
  • Преглеждания за месеца326
  • Преглеждания за седмицата113
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена17

Необходими Съставки

  • пиле - 1 бр. (около 1.5 кг охладено)
  • за марината
  • сол - 1 к.л.
  • черен пипер - 1/2 к.л.
  • ким - 1/4 к.л. смлян
  • пушен червен пипер - 1 ч.л.
  • къри - 1/2 к.л.
  • розмарин - 1/2 к.л. ситно нарязан
  • чили - 1/4 к.л. стрито
  • олио - 3 с.л.
  • за плънката
  • олио - 1/2 к.ч.
  • лук - 2 средни глави кромид
  • моркови - 1 бр.
  • чушки - 1 бр. зелена
  • булгури - 2 к.ч.
  • вода - 1 к.ч.
  • сол
  • черен пипер - на вкус
  • за наливане в тавичката
  • бира - 350 мл
  • вода - 50 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пилето се измива и подсушава. Почиства се от останали перушинки, с остър нож се изрязва мастната жлеза, която се намира по средата на трътката.

Кожата на пилето се отлепва от месото с ръка или с помощта на опакото на лъжица, като се внимава да не се разкъса. Отлепва се откъм гърба и откъм гърдите.

Съставките за маринатата за пиле се смесват и пилето се намазва обилно и обтрива отвътре, отвън и под кожата. Оставя се покрито в хладилник да се маринова за през нощта или за 24 часа.

За плънката булгурът се прехвърля в сито и се измива под течаща студена вода. След това, както е в ситото, се залива с гореща вода и се оставя за половин час да понабъбне.

През това време пилето се изважда от хладилника, за да се темперира.

Обелва се лукът и морковът, почиства се зелената чушка и всичко се нарязва на ситно.

В тиган със загрятото олио се запържва лукът, добавя се морковът и чушката и накрая се добавя отцеденият от водата булгур. Постепенно се добавя и две кафени чашки вода. Щом булгурът поеме водата, плънката се дърпа от котлона и се подправя със сол и черен пипер на вкус. Оставя се настрани да се охлади.

С охладената плънка се пълни пилето, краката му се кръстосват и връзват с конец.

Пилето се прехвърля в предварително намаслена тавичка, около него се излива бирата и водата. Течността в тавичката трябва да е около два пръста, така че може да увеличите или намалите количеството бира и вода в зависимост от размера на тавичката.

Тавата се захлупва с капак, ако нямате такъв, може да покриете с два листа алуминиево фолио.

Тавата с пилето се слага в долната част на предварително загрята на 200 гладуса фурна (с включен вентилатор).

След около 25 минути температурата се намалява на 180°C и сочното пълнено пиле се пече още час и десетина минути.

Поднесете пълненото пиле с булгур на фурна, разпределено в порционни чинии, гарнирано с вкусната плънка.

Добър апетит!

Рейтинг

5 9
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар