Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Бутер тесто»Кроасани»Пухкав италиански кроасан-бриош със стафиди

Пухкав италиански кроасан-бриош със стафиди

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k10k3k1
Пухкав италиански кроасан-бриош със стафиди
Снимка: marcheva14
4 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
10
"Ароматите на италианската кухня могат да бъдат лесно пренесени и във вашия дом с помощта на тази рецепта за пухкави кроасани-бриош"

Необходими Продукти

  • ПРЕДВАРИТЕЛНА ЗАКВАСКА
  • суха мая - 3 г
  • топла вода - 3 с.л.
  • кристална захар - 2 ч.л.
  • универсално брашно - 2 с.л.
  • ТЕСТО
  • универсално брашно - 500 г (не е необходимо да се добавя повече брашно)
  • прясно мляко - 250 мл, стайна температура
  • яйца - 1 L
  • олио - 60 мл
  • захар - 80 г кристална
  • ванилена захар - пакетче
  • стафиди - 100 г
  • алкохол - 2 капачки ароматен
  • за намазване
  • прясно мляко - 3 с.л.
  • олио - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За удобство съм работила в планетарен миксер, но рецептата е показана да се омесва тестото на ръка.

В купичка се прави предварителната закваска. Много често, въпреки че маята е суха, в много рецепти тя предварително се активира, както и тук. От продуктите за забърква гъста каша, ако е необходимо, може да се добави още 1 с.л. топла вода. Покрива се и се оставя да шупне за около 30 минути.

В купата на миксера се изсипва брашното прибавя се закваската, захарта, прясното мляко, яйцето, олиото, ваниловата захар и се размесва на ниска степен с куката за тежко тесто. В началото тестото е силно лепкаво и много меко, но скоростта се увеличава на средно ниво и се измесва за 12 - 15 минути или докато образува топка тесто и почисти стените на купата.

Така приготвено се покрива с фолио и се оставя да втаса във фурната, НО само на включено осветление без включени градуси за около 2 часа и тестото ще се вдигне доста, става меко и въздушно.

При теста с мая не препоръчвам бързото втасване в затоплена с градуси фурна, защото това е бързо, насила втасване и се променя текстурата на тестото, но всеки има право на избор)

Докато втасва тестото, стафидите се заливат с малко гореща вода, покриват се и се оставят за 30 минути. Отцеждат се, подсушават се в домакинска хартия и се заливат с 2 капачки ароматен алкохол, ползвах коняк. Оставят се настрана.

Втасалото тесто се изважда върху леко намаслен с олио плот. С намаслени пак с олио ръце се оформя на голям провоъгълник, това става чрез внимателно издърпване на тестото. Не е необходимо да е в перфектна форма. С ръка се отцеждат стафидите и се разхвърлят върху тестото, затваря се от всички страни на топка и се омесва да се разпределят правилно стафидите. Ако започне да лепи по ръцете, малко се намасляват с олио.

Тестото се оформя отново чрез издърпване на голям правоъгълник 45/30 см. Не се забравя да се намаслява работната повърхност с малко олио, ако има необходимост. С шпатула се подравняват страните му. Отгоре се посипва струйка олио и с ръка се разпределя навсякъде, може и да се ползва четка. Поръсва се с кристална захар и леко се притиска, за да полепне. Разрязва се с нож за пица на 10 триъгълника. За улеснение си отбелязах, колко точно на брой трябва да са триъгълниците, а те са около 4.5 см в ширина в долната им част. Само за уточнение: не се притеснявайте, че тестото е меко и пухкаво, стои грубовато, точно така е и по рецепта. От широката страна се завиват кифличките, като леко при навиването на тестото се издърпва в тънкия край, както се работи кроасан.

Готовите кроасани се подреждат с разстояние един от друг в тава, покрита с хартия за печене. Оставят се да втасат за 30 минути.

Преди да се вкарат във фурната се намазват посредством четка с прясното мляко и олиото.

Печете бриоша в затоплена фурна на 170°C за около 30 минути или до хубаво златисто.

Тези италиански кроасан-бриош със стафиди са чудесна неделна закуска с чаша горчиво кафе.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: