Начин на приготвяне
Маята се разтваря в 100 мл от прясното мляко, 1 к.л. захар и 1 с.л. брашно. В отделен съд се разбиват яйцата, захарта, останалото прясно мляко, содата, лимоновата кора и ванилията.
Трите вида мазнина се слагат в тенджерка и се разтопяват. От нея се добавя 5 лъжици към сместа с яйцата, останалата мазнина се оставя за замесването на козунака.
Брашното се пресява, прави се кладенче и се сипва шупналата мая и втората смес. Замесва се меко тесто за козунак което се оставя да удвои обема си.
Втасалото тесто се премесва втори път, меси се продължително време, докато започне да образува мехури. При измесването се добавя постепенно останалата мазнина. Тестото се оставя да втаса отново около час.
Втасалото тесто се премесва и се дели на 3 равни части или на 6 зависи в какъв съд и колко искате да е голям козунака.
Всяка част се оформя на топче, за един козунак вземам 3 топчета тесто, всяко разточвам на правоъгълно парче. В средата посипвам от стафидите, които съм накиснала предварително в хладка вода за 15 минути и след това отцедила, нарязаните орехови ядки и локум.
Правя козуначено руло, усуквам леко и сплитам козунака на плитка. Поставям в тавичка върху хартия за печене.
Оставям оформения домашен козунак да втаса, мажа с белтък и поръсвам със захарта смесена с водата. Пека козунака със стафиди и локум на 180 градуса за 35-40 минути.
По желание може да сложите портокалови корички, шоколад, бадеми или лешници.