Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и печива»Банички»Сладки банички рулца с чиа, плодове и ядки

Сладки банички рулца с чиа, плодове и ядки

Сладки банички рулца с чиа, плодове и ядки
Снимка: Илиана Първанова
1 / 8
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
35 мин.
Порции
6

Необходими Продукти

  • За 6 бр. рулца
  • кори за баница - 3 бр. фини
  • круши - 2/3 ч.ч. ситни кубченца (узрели зимни)
  • овесени ядки - 3 с.л. фини
  • кайсии - 5 бр. сушени
  • фурми - 5 бр. пресни или сушени
  • чиа - 1 с.л.
  • билков чай - около 10 с.л. (или гореща вода)
  • слънчогледови семки - 3 с.л. сурови
  • тиквени семки - 1 с.л. сурови
  • кашу - 1 с.л. нарязани
  • бадеми - 1 с.л. нарязани
  • орехи - 2 с.л. натрошени
  • канела - около 1/4 ч.л. на вкус
  • кафява захар - ½ к.ч. (или ¼ ч.ч.) кристална
  • шарлан - за намазване (нерафинирано слънчогледово масло)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За тези вкусни сладки банички започваме да приготвяме плънката, като първо в две отделни купички сипваме овесените ядки и семената чиа.

Овесените ядки заливаме с 6 с.л. горещ билков чай или гореща вода, а семената чиа с 4 с.л. от горещата течност. Докато набъбват, оползотворяваме времето, като обелваме и нарязваме узрелите зимни круши на ситни парченца.

В купа удобна за разбъркване смесваме всички продукти за плънката: парченцата узрели круши, канела, кафява кристална захар, набъбналите овесени ядки и чиа, както и другите сурови ядки и семена: слънчогледови семки, тиквени семки, нарязани бадеми и кашу, начупени орехи, както и на ситно нарязани на ситно пресни фурми (без костилките) и сушени кайсии.

Разбъркваме всичко заедно равномерно.

Взимаме 3 фини кори за баница, всяка от тях сгъваме на две като книга и разделяме на две половинки (широки и къси по размер). С помощта на силиконова четчица намазваме първата половинка кора с малко шарлан (нерафинирано слънчогледово масло) – отгоре по цялата повърхност.

Прегъваме отново на две, като пренасяме по-късата страна към другия къс край и прилепяме, така че намазаното с шарлан да остане отвътре.

Посредата на сгънатото парче кора нанасяме 1/6 част от плънката, разстиламе я в правоъгълна лента, така че да останат по 2 см отстрани от корите без плънка. Прегъваме двете странични краища (левите и десните) на кората навътре и навиваме на рулце, като началото започваме откъм по-късата страна.

Повтаряме същите действия с останалите кори и плодово-ядков пълнеж, като готовите подреждаме на разстояние в тавичка, постлана с хартия за печене.

Отново с помощта на силиконова четчица ги намазваме с шарлан – отгоре и отстрани.

Печем малките банички на 180°C за около 15 минутки, като на около 10-тата минута, ако са се препекли от горната страна, може да превключим фурната да ги доизпече само от долната страна.

Поднасяме малко след като са готови, щом леко поизстинат, но са още хрупкави и ароматни.

Невероятни веган сладки банички рулца с чиа, плодове и ядки – нежна и здравословна комбинация - истинска наслада за сетивата!

Чудно Вкусно!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: