Начин на приготвяне
Сипваме булгура в голяма цедка и измиваме хубаво под течаща вода. Оставяме с цедката да се отцеди от водата.
Измиваме зеленчуците. Доматите белим и нарязваме на парченца. Лука почистваме от люспите и също нарязваме. Почистваме тиквичките, белим кората и ги нарязваме на кубчета. Не е необходимо да нарязваме много на ситно зеленчуците, нарязваме по-средни парченца.
Слагаме на котлона тенджера с малко вода (приблизително 1 и 1/2 ч.ч.) и зехтина (5-6 с.л.). Като заври водата, внимателно сипваме нарязаните зеленчуци.
Подправяме с кимион и черен пипер на вкус.
Варим и задушаваме зеленчуците, докато изври течността и останат на мазнина. Тогава разбъркваме няколко пъти и сипваме измития булгур.
Ръсваме захар, червен пипер и пушен червен пипер. Прибавяме и наситнените босилек и магданоз. Наливаме топла вода (приблизително 500 мл) и варим до готовност на всички продукти.
При необходимост може да долеем вода, докато хубаво се сварят булгурът и зеленчуците.
Готвим салатата с булгур, докато остане на мазнина и посоляваме на вкус.
Готовата булгурена салата с тиквички и домати охлаждаме и сервираме с листенца пресен босилек.