Начин на приготвяне
В киселото мляко се поставя содата да шупне. В купа се разбиват яйцата и към тях се добавя шупналото киселото мляко. Кравето масло се разтопява и с част от него се намазва тавата, в която ще се пече баницата.
Останалото краве масло се прибавя в купата при яйчената смес. Накрая се прибавя и натрошеното краве сирене. Всичко се разбърква хубаво.
В тавата се подреждат корите за баница на хармоника. Корите трябва да стоят нагънати на равномерни вълнички. Кората леко я посмачквате, без да я късате и я поставяте. След като се подредят всички кори в тавата се изсипва плънката равномерно в цялата тава.
Баницата се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна около 30-40 минути. До придобиване на красивия златист цвят на баничката.
След като я извадите от фурната, напръскайте баничката с малко студена вода и завийте тавата с с кухненска кърпа отгоре. След пет минути вече можете да режете баничката и да я сервирате.