Gotvach.bg»Рецепти»Предястия»Брюкселско зеле с кашкавал и бекон

Брюкселско зеле с кашкавал и бекон

Vesela SHVesela SH
Чирак
51322126
Брюкселско зеле с кашкавал и бекон
Снимка: Vesela SH
3 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
45 мин.
Порции
15

Необходими Продукти

  • брюкселско зеле - 250 г
  • кашкавал - 150 г
  • вода - 1 литър
  • бекон - 100 г
  • сол - 1 с.л.
  • кисело мляко - 1 ч.ч.
  • желатин - 1 пакет
  • чесън - 2 скилидки
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете 1 пакетче желатин в 25 г студена вода.

Затоплете киселото мляко на водна баня, но не го сварявайте, защото може да се пресече, то трябва да бъде топличко, но не и вряло.

След като желатинът набъбне, го изсипете в леко затопленото кисело мляко. Овкусете със сол и пасиран чесън.

Може да добавите в млякото и копър, аз не сложих, защото исках основата да остане бяла.

Налейте киселото мляко с желатина в малки плитки чинийки – аз използвах чинийки за сладко от едно време, но ако нямате, използвайте други, като ги напълните два пръста от дъното.

Поставете чинийките с киселото мляко с желатин в хладилник докато се желира. Не ги поставяйте във фризера, защото след това ще се разводнят.

Изчистете и измийте брюкселското зеле.

Сложете на котлона да заври водата и добавете солта.

След като водата е завряла, сложете брюкселското зеле.

Варете около 5-8 мин. след което веднага го прехвърлете в гевгир и облейте със студена вода, за да запази цвета си. Оставете го за няколко минути да се отцеди и охлади.

Нарежете по дължина на две половинки зелето, сложете парченце кашкавал между тях и отново ги слепете, след това ги увийте с ленти от бекон.

Подредете брюкселското зеле в тава, върху хартия за печене.

Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса за около 10-15 мин.

Извадете купичките с желираното кисело мляко от хладилника, оставете ги за 5 мин. на стайна температура, след което с помощта на нож за мазане на масло внимателно ги отделете от съда.

Подредете желираното кисело мляко в плоска чиния и върнете обратно в хладилника на студено.

Оставете брюкселското зеле на стайна температура, то не трябва да е топло, защото ще разводни млякото.

Подредете брюкселското зеле върху желираното мляко 5 мин. преди да сервирате.

Брюкселското зеле с кашкавал и бекон е вкусно и красиво предястие!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: