Начин на приготвяне
Разтворете 1 пакетче желатин в 25 г студена вода.
Затоплете киселото мляко на водна баня, но не го сварявайте, защото може да се пресече, то трябва да бъде топличко, но не и вряло.
След като желатинът набъбне, го изсипете в леко затопленото кисело мляко. Овкусете със сол и пасиран чесън.
Може да добавите в млякото и копър, аз не сложих, защото исках основата да остане бяла.
Налейте киселото мляко с желатина в малки плитки чинийки – аз използвах чинийки за сладко от едно време, но ако нямате, използвайте други, като ги напълните два пръста от дъното.
Поставете чинийките с киселото мляко с желатин в хладилник докато се желира. Не ги поставяйте във фризера, защото след това ще се разводнят.
Изчистете и измийте брюкселското зеле.
Сложете на котлона да заври водата и добавете солта.
След като водата е завряла, сложете брюкселското зеле.
Варете около 5-8 мин. след което веднага го прехвърлете в гевгир и облейте със студена вода, за да запази цвета си. Оставете го за няколко минути да се отцеди и охлади.
Нарежете по дължина на две половинки зелето, сложете парченце кашкавал между тях и отново ги слепете, след това ги увийте с ленти от бекон.
Подредете брюкселското зеле в тава, върху хартия за печене.
Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса за около 10-15 мин.
Извадете купичките с желираното кисело мляко от хладилника, оставете ги за 5 мин. на стайна температура, след което с помощта на нож за мазане на масло внимателно ги отделете от съда.
Подредете желираното кисело мляко в плоска чиния и върнете обратно в хладилника на студено.
Оставете брюкселското зеле на стайна температура, то не трябва да е топло, защото ще разводни млякото.
Подредете брюкселското зеле върху желираното мляко 5 мин. преди да сервирате.
Брюкселското зеле с кашкавал и бекон е вкусно и красиво предястие!