Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с Яйца»Яйчен Кимбап с диетична майонеза

Яйчен Кимбап с диетична майонеза

Яйчен Кимбап с диетична майонеза
Снимка: Илиана Първанова
1 / 8
08/03/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
10 мин.
Общо
50 мин.
Порции
8
"Този яйчен кимбап ще достави наслада на всичките ви сетива"

Необходими Продукти

  • кори нори - 1 лист (водорасли)
  • ориз - 1 ч.ч. сварен на оризоварка
  • кисели краставички - 1 бр. (домашно консервирани)
  • хималайска сол - 2 щипки (на вкус)
  • черен пипер - 1 щипка
  • Яйчена палачинка
  • яйца - 2 бр.
  • хималайска сол - 1 щипка (на вкус)
  • черен пипер - 1 щипка (млян)
  • шарлан - за тигана (нерафинирано слънчогледово масло)
  • Лека майонеза
  • белтъци - 1 бр.
  • олио - 1/2 к.ч. (цяла к.ч. = 300 мл вода)
  • лимонтозу - 1/2 ч.л. на вкус (или лимонов сок)
  • хималайска сол - 1/3 ч.л. на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Приготвяме яйчената палачинка, като разбъркваме 2 яйца с малко хималайска сол и черен млян пипер на вкус с помощта на вилица.

Загряваме голям тиган с незалепващо покритие с малко шарлан - нерафинирано слънчогледово масло.

Разстиламе яйчената смес като палачинка и след малко, щом стане леко златна от долната страна, я обръщаме да се позлати и от другата страна. След това сваляме от котлона.

Следва да приготвим диетичната майонеза, като за целта ни е нужен стъклен буркан, в който сипваме всички съставки за нея: белтък, олио, лимонтозу (или лимонов сок), хималайска сол. Смиламе ги с пасатор като леко изтегляме нагоре, по-време на пасирането, за да се сгъсти.

Отделно измерваме с помощта на чаена чаша (с вместимост 300 мл вода) - количеството на предварително сварения ориз на оризоварка.

Сипваме го в купа, прибавяме към него диетичната майонеза, овкусяваме допълнително с малко хималайска сол и черен млян пипер и разбъркваме, за да се овкуси равномерно.

Върху голям найлон или табличка поставяме голямата яйчена палачинка. Върху нея полагаме 1 лист корейски водорасли Нори.

Отгоре разстиламе пласт от ориза с диетична майонеза, като в двата по-къси края на кората оставяме празно около 1 см, за да може в последствие рулото да се залепи и да остане цялостно.

На 2-3 см от началото на по-късата страна на листа Нори подреждаме кисели краставички, нарязани на лентички, с леко застъпване едни върху други. Навиваме внимателно стегнато руло от към по-късата страна.

С остър навлажнен нож го нарязваме на кръгли резени (широки около 1.5 см), като след всяко измиваме ножа, навлажняваме го отново и продължаваме.

Тъй като яйчената палачинка може да се развива и да не стоят стегнати кръгчета, по желание може да намажем много фино със сварен ориз между яйчената палачинка и водораслите Нори, за да се слепят, ала не е задължително.

Поднасяме азиатското ястие кимбап – прясно приготвено.

Нежен яйчен кимбап с диетична майонеза и кисели краставички – преобразяващ деня и вдъхващ лека свежест!

Чудно Вкусно!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: