Начин на приготвяне
Приготвяме яйчената палачинка, като разбъркваме 2 яйца с малко хималайска сол и черен млян пипер на вкус с помощта на вилица.
Загряваме голям тиган с незалепващо покритие с малко шарлан - нерафинирано слънчогледово масло.
Разстиламе яйчената смес като палачинка и след малко, щом стане леко златна от долната страна, я обръщаме да се позлати и от другата страна. След това сваляме от котлона.
Следва да приготвим диетичната майонеза, като за целта ни е нужен стъклен буркан, в който сипваме всички съставки за нея: белтък, олио, лимонтозу (или лимонов сок), хималайска сол. Смиламе ги с пасатор като леко изтегляме нагоре, по-време на пасирането, за да се сгъсти.
Отделно измерваме с помощта на чаена чаша (с вместимост 300 мл вода) - количеството на предварително сварения ориз на оризоварка.
Сипваме го в купа, прибавяме към него диетичната майонеза, овкусяваме допълнително с малко хималайска сол и черен млян пипер и разбъркваме, за да се овкуси равномерно.
Върху голям найлон или табличка поставяме голямата яйчена палачинка. Върху нея полагаме 1 лист корейски водорасли Нори.
Отгоре разстиламе пласт от ориза с диетична майонеза, като в двата по-къси края на кората оставяме празно около 1 см, за да може в последствие рулото да се залепи и да остане цялостно.
На 2-3 см от началото на по-късата страна на листа Нори подреждаме кисели краставички, нарязани на лентички, с леко застъпване едни върху други. Навиваме внимателно стегнато руло от към по-късата страна.
С остър навлажнен нож го нарязваме на кръгли резени (широки около 1.5 см), като след всяко измиваме ножа, навлажняваме го отново и продължаваме.
Тъй като яйчената палачинка може да се развива и да не стоят стегнати кръгчета, по желание може да намажем много фино със сварен ориз между яйчената палачинка и водораслите Нори, за да се слепят, ала не е задължително.
Поднасяме азиатското ястие кимбап – прясно приготвено.
Нежен яйчен кимбап с диетична майонеза и кисели краставички – преобразяващ деня и вдъхващ лека свежест!
Чудно Вкусно!