Начин на приготвяне
Разкошна торта, която ще оцените подобаващо, ако ви допадат сладкишите с круши или ябълки.
Разделяме белтъци от жълтъци. Разбиваме белтъците на сняг, а жълтъците със захарта и добавяме маслото, рома, нишестето, бакпулвера. Добавяме белтъците. Накрая смлените ядки.
Печем в предварително загрята фурна 180 градуса 35-40 мин. в намаслена и набрашнена тава - 24 см. с хартия за печене.
Крушите обелваме, почистване и режем на малки кубчета. В загрят тиган слагаме масло, кубчетата плодове и 4 с.л. захар. Готвим 10 мин. и добавяме 25 мл ром (може и лимонов сок). Накрая добавяме нишестето. Объркваме и дръпваме да се поохлади.
Разбиваме сметана. В другата купа слагаме рикотата. Към нея добавяме 200 г пудра захар и ванилия. Добавяме и сметаната и бъркаме с шпатула. Накрая към крема добавяме сладкото от круши. Объркваме добре.
Сглобяване - в ринг.
Разделяме блата на две части. Слагаме - блат, целия крем и другия блат. Покриваме тортата с круши със стреч фолио и в хладилника за не по-малко от 4 часа.
Преди сервиране поръсих тортата с рикота и круши с пудра захар.
Източник: Vesela Pirgova - Кулинарна мрежа