Каридопита (Karydopita)

Кирил МихайловКирил Михайлов
Помощник Готвач
573392931
Каридопита (Karydopita)
Снимка: Кирил Михайлов
2 / 9
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
70 мин.
Порции
8
"Гръцки сладкиш Каридопита, който е известен със своите безброй почитатели - и ние сме едни от тях"

Необходими Продукти

  • галета - 10 с.л.
  • грис - 10 с.л. царевичен
  • орехи - 10 с.л. смлени
  • канела - 10 г смляна
  • карамфил - 1 ч.л. смлян
  • бакпулвер - 10 г
  • брашно - 2 ч.ч.
  • яйца - 10 бр.
  • захар - 1 ч.ч.
  • масло - 1 с.л.
  • За сиропа
  • захар - 1 ч.ч.
  • вода - 2 ч.ч.
  • канела - 1 пръчка
  • карамфил - 8 цели зърна
  • лимони - 1/2 бр. за сок
  • коняк - 30 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Предварително загрейте фурната на 180°C.

В голяма купа смесете галетата, гриса, смлените орехи, бакпулвера и подправките. Разбъркайте ги и ги оставете настрани.

В по-голяма купа сложете захарта и яйцата ги и разбийте добре. Започнете да добавяте от подготвената по-рано суха смес на малки порции, като разбърквате постепенно до получаването еднородна смес.

Добавете брашното, разбъркайте добре и внимателно изсипете готовото тесто в намазана с масло тава. Печете в средата на загрятата фурна за 30-35 минути.

След това направете сиропа за ореховия сладкиш, като в тенджера сложете водата, захарта, пръчката канела, зърната карамфил и оставете да заври.

След като заври, намалете на средна температура и оставете да къкри 10 минути. Добавете лимоновия сок и оставете да къкри още 5 минути, и накрая добавете коняка.

За да завършите правилно вашата каридопита, изпеченият блат трябва да поеме сиропа. Това може да стане по два начина: или да добавите охладен сироп към току-що извадения блат от фурната или да добавете горещ сироп към блата със стайна температура. Изборът е ваш.

Извадете канелената пръчица и зърната карамфил и изсипете сиропа бавно и постепенно, навсякъде върху вече изпечения блат, докато целият сироп попие.

Нарежете готовия гръцки сладкиш на парчета и я сервирайте поръсена със смлени орехи.

Сиропираният сладкиш се консумира се, когато се охлади напълно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: