Начин на приготвяне
Предварително загрейте фурната на 180°C.
В голяма купа смесете галетата, гриса, смлените орехи, бакпулвера и подправките. Разбъркайте ги и ги оставете настрани.
В по-голяма купа сложете захарта и яйцата ги и разбийте добре. Започнете да добавяте от подготвената по-рано суха смес на малки порции, като разбърквате постепенно до получаването еднородна смес.
Добавете брашното, разбъркайте добре и внимателно изсипете готовото тесто в намазана с масло тава. Печете в средата на загрятата фурна за 30-35 минути.
След това направете сиропа за ореховия сладкиш, като в тенджера сложете водата, захарта, пръчката канела, зърната карамфил и оставете да заври.
След като заври, намалете на средна температура и оставете да къкри 10 минути. Добавете лимоновия сок и оставете да къкри още 5 минути, и накрая добавете коняка.
За да завършите правилно вашата каридопита, изпеченият блат трябва да поеме сиропа. Това може да стане по два начина: или да добавите охладен сироп към току-що извадения блат от фурната или да добавете горещ сироп към блата със стайна температура. Изборът е ваш.
Извадете канелената пръчица и зърната карамфил и изсипете сиропа бавно и постепенно, навсякъде върху вече изпечения блат, докато целият сироп попие.
Нарежете готовия гръцки сладкиш на парчета и я сервирайте поръсена със смлени орехи.
Сиропираният сладкиш се консумира се, когато се охлади напълно.