Начин на приготвяне
Дъното на тавата (ползвам кръгла 32 см) се намазва с олио, но ако предпочитате, може и с масло или маргарин. Нареждат се филийките (при мен се събират 6 филии), а празнините се попълват с начупени хапки. С четка отгоре се намазват с олио (или разтопено масло).
Хлебната сода се разтваря в киселото мляко за да шупне. Прибавя се яйцето и се разбърква добре. Филийките се поливат като сместа се разпределя равномерно върху всички филийки.
Сиренето се натрошава на ситно и се наръсва върху полятите филийки.
Тавата се поставя в предварително загряна на 180 градуса фурна и баницата се пече около 25 мин. или до получаване на златист цвят. След като се извади от фурната, се покрива с кърпа за около 10 минути.
Нарязва се като пица (аз поне правя така) на 8 парчета.
Получава се страхотна закуска. А и не само. Да ви е сладко!