Начин на приготвяне
Обикновено ястие на пръв поглед, но необикновено и специално го прави месото, което използваме.
Телешките бузи са мускул, което не означава, че са твърди, а напротив, това е може би най- крехкото и вкусно месце, когато е приготвено правилно.
Изисква си повече време, но това се компенсира от удоволствието да имаме нещо наистина уникално вкусно на трапезата си.
На първо място, трябва телешките бузи да се почистят от ципите, освен ако не сме ги закупили вече почистени. Някои казват, че това е много важно, но аз не смятам точно така, тъй като фината ципичка, която обвива бузите от едната им страна, при готвене се стопява почти и не се усеща, тъй като тя не е от жилавите и твърди материи, които обикновено се намират в други части на животното.
Та, ако решите, отстранете си я, но и да не го направите, не е фатално.
Сварете телешките бузи в обилно количество вода с дафиновия лист, малко от олиото, една клинка мащерка и черния пипер. Гответе ги бавно, на умерен/слаб огън, докато станат много меки и почти се разпадат. Това отнема поне 2 часа и половина, ако са нарязани на едри късове, или малко повече време, ако са цели.
Накълцайте си праза и го задушете в останалото олио, докато омекне.
Сипете ориза и запържете и него, като добавите сол и стрита мащерка. Аз слагам пълни догоре чаши с малко връхче.
Прецедете бульона от варенето на месото и отмерете необходимото количество от него, което изисква пропорцията за течност, нужна за вида ориз, който използвате. Ако не ви достигне, долейте с вода.
Прехвърлете запържените ориз и праз в тавичка и покрийте с течността. Опитайте на сол и ако нужно, добавете. Отгоре разположете месото - нарязано на едро. Течността почти трябва да го покрива.
Печете ориза с месо в загрята на 210 °C фурна за около 25 -30 минути или докато течността се поеме от ориза.
Готовото ястие извадете от фурната и завийте с алуминиево фолио и кърпа за 5-10 минути, след това поднесете телешките бузи с ориз, праз и мащерка.
Добър апетит!