Начин на приготвяне
Почистете месото от външни твърди ципи и мазнинки. Натъркайте с черен пипер и оставете на стайна температура, докато приготвите зеленчуците. Телешките бузи могат да бъдат малки или по-големи, затова ако са големи, си ги нарежете на парчета/порции.
Нарежете лука и чушката на парченца с произволна големина. Домата настържете или също направете на кубчета.
Сгорещете половината мазнина и запечатайте в нея парчетата месо на силен огън, завийте в алуминиево фолио и заделете настрана.
В същата мазнина сипете останалата част от зехтина и сложете лука и чушките с щипка сол. Пържете до омекване и сложете домата, червения пипер и дафиновите листа.
Гответе още 3-4 минути на умерен до силен огън и сипете двата вида алкохол с лъжичката мед разтворена в тях. Щом течността се редуцира, върнете месото, залейте с топла вода, толкова колкото да покрива два три пръста месото.
Оставете да ври 2 часа на слаб до умерен огън. Времето зависи и от дебелината на парчетата телешко, затова опитвайте с вилица крехкостта и добавяйте още топла вода, когато нивото спадне.
Бузките искат повечко варене, защото са само мускул, но това не означава, че ще станат жилави или сухи. Напротив - това е може би най-крехкото месо, което аз лично съм опитвала.
След изтичане на тези около 2 часа, по желание може отново да извадите месцето заедно с дафиновите листа и да пасирате всичко за гладка консистенция, а може и да си го оставите така.
Идва ред на морковите, които прибавете накрая към ястието с още малко сол (може да сложите и картофки) и варете още 30 минути до готовност. Вода или телешки бульон си доливайте до желана от вас гъстота, за по-интензивен вкус може да сложите и повече вино.
Готовото ястие поднесете топло, поръсено с пресен магданоз.
Препоръчвам горещо телешките бузи, приготвени по този начин.
Добър апетит!