Начин на приготвяне
Сварете предварително обелените картофи.
Изцедете ги от водата и докато са още топли, ги пасирайте, добавете сол, черен пипер на вкус, 1 ч.л. мащерка, ситно нарязани 1 глава и 2 стръка магданоз.
Омесете каймата с 1 яйце, 1 глава ситно нарязан лук, 2 връзки магданоз, сол, черен пипер на вкус.
След като сте омесили добре каймата, прибавете към нея 2 кисели краставички, нарязани на ситно, и разбъркайте.
Може би ще се учудите защо слагам краставичките в каймата, това е защото, каймата става по-сочна.
Задушете гъбите в 25 г масло, след което ги нарежете на дребни парченца.
Вземете огъваща се дъска и върху нея сложете фолио, намажете го с мазнина, около 1 с.л.
Разстелете намачканите и овкусени картофи, върху тях сложете омесената кайма, след това върху каймата разпределете гъбите и останалите нарязани на ситно кисели краставички.
Сложете останалата мазнина в продълговата кексова форма.
Намазнете ръцете си с олио и с помощта на фолиото навийте соленото руло, като с ръце прилепвайте / загладете картофената смес, прилепете и страните.
При навиване на рулото поръсвайте с галета.
Оформете рулото с големината на формата за печене.
За да го поставите лесно във формата, ще трябва да наклоните формата към рулото и заедно с огъващата се дъска внимателно да го плъзнете във формата за печене.
Печете в предварително загрята фурна на 200°C.
Когато картофеното руло добие загар, го извадете от фурната, поръсете го с настърган кашкавал и допечете около 5-10 мин до златист цвят на кашкавала.
Картофено руло с кайма е много вкусно и красиво ястие!
Да ви е сладко!