Начин на приготвяне
Сварете картофите в подсолена вода за около 30 минути. Докато са още топли, ги обелете и намачкайте с вилица заедно с маслото, което ще се разтопи. Подправете пюрето с черен пипер, прясно смлян и сол и намачкайте още веднъж хубаво.
Вземете чиста кърпа и я опънете върху равна повърхност. Върху нея постелете пласт прозрачно стреч фолио и разстелете картофеното пюре отгоре равномерно, оформяйки възможно най-правилен квадрат.
Оставете така да се охлади напълно, а през това време направете плънката.
За нея отцедете много добре рибата тон от течността и мазнината в консервата. Сложете в купа и смесете със лука, ситно накълцан, едното яйце - настъргано, краставичките, маслините и чушките - нарязани на кубчета. Сложете майонезата и сол, ако желаете и разбъркайте до хомогенност.
Разпределете плънката върху изстиналото пюре, така че 1.5 см от краищата да останат празни. Започнете да завивате внимателно от единия край, повдигайки кърпата, и щом завиете до средата, повдигнете и захлупете с противоположния край.
Отвийте кърпата, прозрачното фолио ще е прилепнало плътно за рулото, завийте стърчащите краища фолио пристягайки още повече, както се завива бонбон.
Приберете в хладилник за 4-5 часа или една нощ да стегне хубаво. Хващайте го внимателно, ако ще го прехвърляте в чиния, за да не се счупи.
Стегнатото вече руло поставете в продълговат поднос и бавно развийте и отстранете стреч фолиото. Намажете с майонеза, настържете другото яйце отгоре, така че да полепне по майонезата, и украсете с маслини.
Поднесете и консумирайте картофеното руло в рамките на 1-2 дни поради майонезеното покритие, което може да се стопи, ако рулото стои повече време.
Но аз ви гарантирам, че е толкова вкусно, че ще изчезне много бързо.
Добър апетит!