Gotvach.bg»Рецепти»Супи»Чорби и супи»Гъбена Супа»Вкусна гъбена супа с кладница

Вкусна гъбена супа с кладница

Vesela SHVesela SH
Чирак
51313126154
Вкусна гъбена супа с кладница
Снимка: Vesela SH
1 / 3
13/03/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
45 мин.
Порции
6
"В студените дни една топла гъбена супичка е чудесен вариант да се стоплите и да се почувствате по-добре въпреки лошото време"

Необходими Продукти

  • кладница - 250 г - 300 г
  • вода - 3 литра
  • кромид лук - 1 глава
  • моркови - 1 брой
  • картофи - 3 средни
  • яйца - 2 броя
  • масло - 50г
  • олио - ½ кафена чаша
  • магданоз - 4 стръка
  • копър - 4 стръка
  • чесън - 2 скилидки
  • сол
  • черен пипер - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

С тази рецепта с кладница искам да ви покажа различен начин за приготвяне на гъбена супа.

С тази последователност на готвене, няма опасност да загорите лука, острият мирис на олиото и лука ще изчезнат, гъбите също запазват вкуса си, супата става много фина и вкусна!

Почистете гъбите от твърдите части на стеблото, измийте ги и оставете да се отцедят.

Нарежете гъбите на едри парчета.

В тиган загрейте маслото, добавете гъбите, поръсете със сол и ги разбъркайте, те ще пуснат сок, но това да не ви притеснява.

Оставете гъбите на тих огън да се задушават до пълна готовност.

В 3 литра кипяща вода сложете сол, олиото или зехтина, след около 5 мин. варене, добавете ситно нарязания лук, след около още 5 мин. добавете ситно нарязан морков.

Направете от копъра и магданоза китка и завържете с конец, добавете китката от магданоз и копър в домашната супа, оставете я да ври на умерен огън.

След като лукът и морковът са почти готови, добавете предварително настърганите картофи.

Настържете картофите непосредствено, преди да ги сложите в ароматната супа, за да не почернеят.

Ако водата е извряла и супата се е сгъстила, добавете вряла вода.

Когато зеленчуците са сварени, извадете внимателно китката с подправки за супа, отстранете конеца, нарежете на ситно и върнете обратно в супата.

Добавете гъбите, заедно със сока или маслото, което е останало при пърженето им, добавете намачкан чесън, черен пипер и оставете супата да поври още около 5 мин. докато се смесят вкусовете.

Дръпнете гъбената супа от огъня и я застройте, докато е още вряла.

В дълбока купа разбийте 2 яйца със сока на 1/2 лимон и с черпак добавете на тънка струя от супата, при непрекъснато разбъркване, докато съдът се напълни, след това върнете сместа обратно в тенджерата, като сипвате по малко и разбърквате.

Добавете сол и черен пипер към супата с кладница, ако е необходимо.

Поръсете с лют пипер по желание.

Опитайте да я сготвите по този начин и ще останете много доволни.

Супата от гъби кладница е лека и с превъзходен вкус! Може да я сервирате с хляб без месене.

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: