Начин на приготвяне
С тази рецепта с кладница искам да ви покажа различен начин за приготвяне на гъбена супа.
С тази последователност на готвене, няма опасност да загорите лука, острият мирис на олиото и лука ще изчезнат, гъбите също запазват вкуса си, супата става много фина и вкусна!
Почистете гъбите от твърдите части на стеблото, измийте ги и оставете да се отцедят.
Нарежете гъбите на едри парчета.
В тиган загрейте маслото, добавете гъбите, поръсете със сол и ги разбъркайте, те ще пуснат сок, но това да не ви притеснява.
Оставете гъбите на тих огън да се задушават до пълна готовност.
В 3 литра кипяща вода сложете сол, олиото или зехтина, след около 5 мин. варене, добавете ситно нарязания лук, след около още 5 мин. добавете ситно нарязан морков.
Направете от копъра и магданоза китка и завържете с конец, добавете китката от магданоз и копър в домашната супа, оставете я да ври на умерен огън.
След като лукът и морковът са почти готови, добавете предварително настърганите картофи.
Настържете картофите непосредствено, преди да ги сложите в ароматната супа, за да не почернеят.
Ако водата е извряла и супата се е сгъстила, добавете вряла вода.
Когато зеленчуците са сварени, извадете внимателно китката с подправки за супа, отстранете конеца, нарежете на ситно и върнете обратно в супата.
Добавете гъбите, заедно със сока или маслото, което е останало при пърженето им, добавете намачкан чесън, черен пипер и оставете супата да поври още около 5 мин. докато се смесят вкусовете.
Дръпнете гъбената супа от огъня и я застройте, докато е още вряла.
В дълбока купа разбийте 2 яйца със сока на 1/2 лимон и с черпак добавете на тънка струя от супата, при непрекъснато разбъркване, докато съдът се напълни, след това върнете сместа обратно в тенджерата, като сипвате по малко и разбърквате.
Добавете сол и черен пипер към супата с кладница, ако е необходимо.
Поръсете с лют пипер по желание.
Опитайте да я сготвите по този начин и ще останете много доволни.
Супата от гъби кладница е лека и с превъзходен вкус! Може да я сервирате с хляб без месене.
Да ви е сладко!