Начин на приготвяне
Обелваме и нарязваме зеленчуците на ситни кубченца: карфиол, червено цвекло, морков, лук, картоф и ги сипваме в тенджерка с вода, в която на дъното сме разгънали кошница за готвене на пара. Сваряваме ги до омекване.
Отделно в друга тенджерка сваряваме оранжевата леща с малко вода, докато омекне и поеме водата, ала без да я разваряваме и сваляваме от котлона.
Смесваме зеленчуците с оранжевата леща и разбъркваме заедно с наситнения чесън и подправките на вкус – хималайска сол, черен пипер, червен пипер, кимион, сушен босилек.
Леко намачкваме сместа при разбъркването.
Кипваме за няколко минути, домашно консервираните в буркан мариновани лозови листа.
Увиваме във всяко лозово листо малко от зеленчуковата плънка. Подреждаме сармичките върху кошница за готвене на пара, която сме поставили в тенджерка с вода на котлона. Захлупваме с капак и оставяме няколко минути, да се досварят и омекнат.
Поднасяме вкусните постни сарми със зеленчуци за обяд.
Интересна идея за различни нетрадиционни лозови сармичи, които могат да изненадат всички с приятния си вкус.