Начин на приготвяне
Лукът и морковът се почистват и нарязват на дребно.
Задушават се в сгорещена мазнина и след кратко разбъркване се прибавят почистените и нарязани гъби.
Когато зеленчуците омекнат, се добавя измитият ори заедно с около половин чаена чаша вода. Когато оризът поеме водата, се слагат сол на вкус, черен, червен пипер и чубрица.
Прибавят се настърганите домати, след което плънката се оставя за още малко на котлона.
Зелевите листа се разстилат в чиния и с нож се маха средната дебела част на листото. Ако листът е голям, може да се разреже на две равни части.
В средата на всеки лист се слага от плънката и се завива на сарма, които след това се нареждат в дълбока тенджера, на дъното на която е поставена чиния, за да не загорят постните сарми.
В тенджерата се наливат около две чаши вода, слага се на котлона и зелевите сарми се готвят около час и половина на ниска температура.
Готовите постни сарми с гъби се сервират поръсени с малко червен пипер.