Начин на приготвяне
За плънката на постните сарми използвам бланширан ориз, защото листата от лапад са крехки и термичната им обработка е по-кратка.
Бланшираният ориз се готви по-бързо и те не се разпадат.
Почистваме и измиваме добре зелениите.
Сгъваме на две листото на лапада и прекарваме острието на ножа точно покрай жилата, за да я отстраним.
Бланшираме ги за 1 минута във вряща подсолена вода.
Изваждаме ги с помощта на решетъчна лъжица и прехвърляме в съд с ледена вода.
Отцеждаме ги и ги подреждаме в плитка чиния готови за навиване.
Нарязваме зеления лук на ситно и първо задушаваме бялата му част, след което прибавяме и зелената.
Разбъркваме добре, като работим на среден огън.
Прибавяме нарязаните на ситно морков и гъби.
Сотираме ги, докато омекнат и добавяме ориза, доматите, гьозума, червения и черен пипер, сол на вкус и пикантност по желание.
След като оризът стане стъклен, сипваме 1/3 част от бульона.
След като сместа усвои течността, я отстраняваме от котлона и я оставяме да се охлади.
Работим върху дъска с леко намазнени ръце, по-лесно става, а и деликатните лозови сармички на залепнат една в друга.
Поставяме малко от плънката в долния край на половинка листо и навиваме внимателно.
Подредете плътно навитите сарми в глиненото гърне.
На дъното слагаме няколко листа от лапад и растителна мазнина.
На две три места поставям стръкче свежа маточина.
Нейния ароматен лимонов привкус чудесно се комбинира с постните сарми от лапад или с лозови листа.
Доливаме от зеленчуковият бульон.
Поставяме съда в студена фурна и печем на 200 градуса фурна за 30-35 минути, все пак те са полусготвени.
През това време приготвяме млечно-чесновия сос.
Леко запържваме маслото с червения пипер.
Докато е още топло, пресираме скилидките чесън в него и веднага отстраняваме съда от огъня.
Прибавяме малко сол, защото самардалата е солена.
Към тази ароматна благинка добавяме киселото мляко и разбъркваме.
Поръсваме със самардала и червен пипер.
Поднасяме постните сарми в гърне топли, гарнирани с млечно-чесновия сос.
Те са чудесни и като студено предястие.