Джолан с гъби в гювеч

ЗориЗори
Гуру
1k10k5k7
Джолан с гъби в гювеч
Снимка: Зори
1 / 11
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
180 мин.
Общо
195 мин.
Порции
6
"Какво по-вкусно от джолан с гъбки в гювеч - ароматът от всички включени продукти е просто несравним"

Необходими Продукти

  • свински джолан - 1.5 кг заден с кост
  • чесън - 10 скилидки (за шпиковане на месото)
  • За маринатата
  • пушен червен пипер - 2 ч.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • черен пипер - 1 к.л.
  • мащерка - 2 с.л. сушена
  • олио - 4 с.л.
  • бира - 600 мл
  • гъби - 500 г печурки
  • лук - 2 глави
  • чесън - 1 голяма глава
  • дафинов лист - 2 бр.
  • черен пипер - 10 зърна
  • вода - 600 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Свинският джолан с кост се измива и подсушава. Пробожда се с остър нож равномерно навсякъде и във всеки прорез се слага по половин скилидка чесън.

Месото се прехвърля в гювеч и се поръсва обилно със сол, черен пипер, сушена мащерка, пушен червен пипер и олио. Подправките се втриват хубаво в месото, налива се и бирата на дъното на съда.

Гювечът се похлупва и прибира в хладилник за 48 часа, за да се маринова свинското. Желателно е джоланът да се обръща периодично, за да се маринова навсякъде.

Забележка: Гювечът се изважда от хладилника и се оставя поне един час на стайна температура, преди да се пристъпи към печенето във фурна.

Гъбите се измиват и нарязват на половинки или четвъртинки според големината им. Прехвърлят се в гювеча. Добавят се цялата необелена глава чесън, разрязаните на половина необелени глави лук, дафиновите листа, зърната черен пипер и водата.

Капакът на гювеча се захлупва и уплътнява с тесто, приготвено от брашно, малко сол и вода.

Керамичният съд се слага в долната част на фурната и джоланът в гювеч се пече на 140-150°C за около 3 часа.

Джоланът се поднася обескостен, гарниран с гъбките и полят с отделилто се в гювеча вкусно сосче.

Приготвено по тази рецепта за джолан с гъби в гювеч свинско месо е крехко и много сочно ... направо се топи в устата!

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: