Начин на приготвяне
Свинският джолан с кост се измива и подсушава. Пробожда се с остър нож равномерно навсякъде и във всеки прорез се слага по половин скилидка чесън.
Месото се прехвърля в гювеч и се поръсва обилно със сол, черен пипер, сушена мащерка, пушен червен пипер и олио. Подправките се втриват хубаво в месото, налива се и бирата на дъното на съда.
Гювечът се похлупва и прибира в хладилник за 48 часа, за да се маринова свинското. Желателно е джоланът да се обръща периодично, за да се маринова навсякъде.
Забележка: Гювечът се изважда от хладилника и се оставя поне един час на стайна температура, преди да се пристъпи към печенето във фурна.
Гъбите се измиват и нарязват на половинки или четвъртинки според големината им. Прехвърлят се в гювеча. Добавят се цялата необелена глава чесън, разрязаните на половина необелени глави лук, дафиновите листа, зърната черен пипер и водата.
Капакът на гювеча се захлупва и уплътнява с тесто, приготвено от брашно, малко сол и вода.
Керамичният съд се слага в долната част на фурната и джоланът в гювеч се пече на 140-150°C за около 3 часа.
Джоланът се поднася обескостен, гарниран с гъбките и полят с отделилто се в гювеча вкусно сосче.
Приготвено по тази рецепта за джолан с гъби в гювеч свинско месо е крехко и много сочно ... направо се топи в устата!
Да ви е сладко!