Начин на приготвяне
Свинският джолан се измива, подсушава и поръсва със сол. В купа се счуква чесънът, прибавят се 2 супени лъжици олио, лимонов сок, сос Уорчестър, горчица, черен и червен пипер и суха мащерка. Всичко се обърква добре и с приготвената марината се намазва свинският джолан. Оставя се в хладилник да престои поне шест часа, за да се овкуси.
Картофите се обелват, нарязват на средно големи парчета и се слагат на дъното на глинен гювеч.
Гъбите се нарязват на филийки, а морковите на кръгчета. Слагат се при картофите и се овкусяват със сол. Наливат се около две супени лъжици олио, след което зеленчуците се разбъркват.
Между тях се поставя овкусеният джолан, налива се около половин кафена чашка вода, поставя се капакът на гювеча и се слага във фурната.
Пече се първият половин час на 220 градуса, след което температурата се намалява на 180 градуса.