Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Баклава»Баклави с шоколадова глазура

Баклави с шоколадова глазура

ЗориЗори
Гуру
1k10k5k7
Баклави с шоколадова глазура12 / 12
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
50 мин.
Порции
10
"Шоколадовата глазура ще придаде на баклавата още по-наситен сладък вкус и аромат"

Необходими Продукти

  • фини точени кори - 1 пакет (400 г)
  • захарен сироп
  • захар - 600 г
  • вода - 600 мл.
  • лимон - 2 бр.
  • канела - 3 пръчки
  • звездовиден анасон - 3 - 4 бр.
  • за намазване на корите
  • олио - 60 мл
  • масло - 60 мл
  • плънка
  • орехи - 200 г, едро смлени
  • шамфъстък - 150 г, едро смлян
  • захар - 1 ч.ч.
  • канела на прах - 1 с.л.
  • галета - 20 г
  • ванилия - 4 бр. на прах
  • олио - 100 мл. за поливане на баклавите преди печене
  • за шоколадовата глазура
  • тъмен шоколад - 300 г
  • масло - 65 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Желателно е първо да се направи захарният сироп, за да има време да се охлади докато приготвяме баклавите. За целта се смесват в тенджера захарта и водата, добавят се пръчките канела, звездовидният анасон, сокът от единия лимон, другият лимон се добавя нарязан на колелца.

Слага се на котлона и щом водата заври, температурата леко се намалява и се оставя около двадесет-тридесет минути, докато сиропа се сгъсти. Оставя се да изстине и се прибира в хладилника или фризера, за да се охлади напълно.

Важното е сиропът да е ледено студен, а баклавата гореща. Може и обратното - сиропът да е горещ, а баклавата студена, но според мен първият вариант е по-добър, защото при изстиването сиропът има повече време да се овкуси от канелата, лимона и звездовидния анасон.

За плънката ореховите ядки се смесват в купа със захарта, шамфъстъка, ванилията, канелата, галетата и се разбърква.

Маслото се разтопява на котлона и към него се добавя олиото, разбъркват се.

Взима се една кора, с помощта на четка се намазва с маслената смес, покрива се с втора кора, която се намазва също с мазнина.

Взимат се по 2-3 с.л. с връх плънка и се разпределят върху 2/3 от повърхността, кората се навива стегнато на руло с помощта на точилка, като навиването започва от частта с плънка.

След това навитата кора, както е на точилката, с ръце се събира в средата на точилката, за да се нагъне и с леки движения се изнизва от точилката.

Прехвърля се върху постлана и леко намазана с олио хартия за печене в правоъгълна тава.

Процедира се с всички кори така, слепват се по две с мазнина, слага се пълнеж върху 2/3 от кората и с точилката се навива на руло. Нагъва се в средата на точилката с ръце и леко се издърпва. Подреждат се плътно една до друга в тавата.

След това се нарязват с остър нож на правоъгълници.

С олиото и с помощта на лъжица се поливат баклавите и тавичката се прехвърля в средата на предварително загрята на 180 градуса фурна.

Пекат се около 20-25 минути, докато получат апетитен златисто-кафяв цвят.

Горещата баклава се залива със студения сироп и щом изстине, се покрива с фолио за съхранение и се прибира в хладилника или на студено за минимум 24 часа, за да поеме сиропа.

За глазурата шоколадът се начупва на парчета и се прехвърля в подходящ съд, заедно с маслото. Разтопява се на водна баня като се бърка периодично.

Баклавите се набождат една по една с вилица и се поливат с помощта на лъжица с горещата шоколадова глазура. Подреждат се върху намачкана хартия за печене. Оставят се да се охладят и се прибират в хладилник, за да стегне шоколадът.

Баклавите с шоколадова глазура са готови.

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: