Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Агнешко месо»Фрикасе»Агнешко фрикасе по гръцки

Агнешко фрикасе по гръцки

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Агнешко фрикасе по гръцки5 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
18 мин.
Готвене
55 мин.
Общо
73 мин.
Порции
4
"Поднесете това агнешко фрикасе по гръцка рецепта с домашен топъл хляб и му се насладете"

Необходими Продукти

  • агнешко месо - 600 г от бут, плешка (или момици)
  • зелен лук - 3 стръка
  • пресен чесън - 2 стръка
  • копър - 1 клонка, пресен
  • зелени листа - 250 г (маруля, спанак)
  • олио - 1/2 ч.ч. или зехтин
  • масло - 2 с.л.
  • жълтъци - 4 бр.
  • лимонов сок - от 1/2 лимон, прясно изцеден
  • кисело мляко - 2 с.л. с връх, домашно овче
  • черен пипер на вкус
  • джоджен - 1 ч.л. сушен
  • сол - на вкус
  • зеленчукови бульон
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нарежете агнешкото на хапки, оваляйте в малко черен пипер и запържете в подходяща касерола в мазнината до златисто. Ако ползвате момици, предварително ги изкиснете във вода с лъжица оцет и премахнете ципичките.

Към позапърженото месо сложете зелените лук и чесън и бъркайте, докато омекнат.

Налейте зеленчуковия бульон - толкова, че да покрива продуктите, добавете джоджена и оставете да къкри 15-20 минути или до пълна готовност на агнешкото.

Времето на готвене ще зависи от големината на късовете месо, както и от вида му - дали е агнешка плешка, бут или са момици, които се сготвят по- бързо. Ако течността е извряла, налейте още малко. Сложете и ситно накълцаните маруля и спанак.

Разбийте жълтъците с лимоновия сок и малко сол. Трябва да започнат да побеляват и станат леко кремообразни. Тогава добавете и киселото мляко и към тази смес сипете два черпака от врящия бульон, след това върнете всичко в ястието.

Варете вкусното фрикасе още 5-10 минути на слаб огън при често разбъркване, за да не се пресече много сосът, но да се сгъсти.

Поднесете агнешко фрикасе по гръцки топло с хубав домашен хляб и подходящо питие.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: