Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Свинско месо»Гювеч»Свински джолан в гърне с кисело зеле, ориз и боб

Свински джолан в гърне с кисело зеле, ориз и боб

Vesela SHVesela SH
Чирак
51322126
Свински джолан в гърне с кисело зеле, ориз и боб
Снимка: Vesela SH
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
45 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
165 мин.
Порции
6
"Ако сте от хората, които обожават да си готвят традиционни вкусотийки, то непременно погледнете и тази рецепта за свински джолан с кисело зеле, ориз и боб в гърне, с което направо ще си оближете пръстите"

Необходими Продукти

  • свински джолан - 1 кг
  • кисело зеле - 1 бр.
  • бульон - 1 ч.ч. + 3 - 4 ч.ч. топла вода
  • ориз - 1 ч.ч.
  • олио - 1/2 к.ч
  • девесил - 1 с.л. пресен или 2 щипки сух
  • червен пипер - 1 с.л.
  • сол
  • черен пипер - на вкус
  • За боба
  • боб - 3 консерви по 400 г
  • лук - 1 глава кромид
  • чесън - 4 скилидки
  • олио - 1/2 к.ч.
  • моркови - 1 бр.
  • зелени чушки - 1 бр.
  • джоджен - 1 щипка сух
  • червен пипер - 1 с.л.
  • сол
  • черен пипер - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нарежете джолана на по-едри парчета, поръсете със сол и черен пипер, загрейте мазнината и запечатайте месото от всички страни, след което го отстранете от огъня.

Измийте ориза в студена вода.

Нарежете зелето на ситно, разделете го на две части.

В първата част сложете половината от ориза, половината от девесила, половината от червения пипер, поръсете с черен пипер и разбъркайте добре.

Направете същото и с другата половина.

В глинен съд сложете, половината зеле, поръсете с половината от девесила, поръсете с черен пипер и половината от червения пипер, разбъркайте, поръсете равномерно върху зелето половината от ориза.

След това подредете парчетата от джолан,

Другата половина от зелето смесете с останалите продукти- ½ от девесил, ½ червен пипер, ½ ориз, черен пипер, разбъркайте да се смесят и подредете върху месото.

Сипете мазнинката от запечатването на месото, сипете бульона върху продуктите и добавете още 2 ч.ч. вряла вода, ако е малко, добавете още, колкото да покрие зелето.

Сложете глиненият съд в студена фурна и оставете свинското с кисело зеле да къкри на 180°C за около 2 часа.

През това време подгответе боба.

В дълбок съд загрейте ½ ч.ч. мазнина, добавете ситно нарязания лук, моркова, чушката, чесъна, запържете до омекване на продуктите, след което добавете изцедения боб, джоджена, разбъркайте и го дръпнете от огъня.

Когато зелето с ориз и месото е готово, проверете дали има сос, ако е много гъсто, добавете още малко топла вода, след което, добавете боба и много внимателно разбъркайте всичко, за да не се скашка оризът.

Проверете на вкус.

Върнете съда обратно във фурната без капака и запечете за около 10-15 мин на 200°C

Свински джолан в гърне с кисело зеле, ориз и боб - да си оближеш пръстите!

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: