Начин на приготвяне
За кюфтетата поставете каймата купа, добвете всички съставки за тях, омесете добре до пухкава смес. Покрийте купата със стреч фолио и оставете за 30 минути, за да се смесят ароматите добре.
Оформете кръгли кюфтета от каймата и ги изпържете в загрята мазнина до златисто-кафяв цвят.
Готовите кюфтета подредете върху кухненска хартия, за да се отцеди излишната мазнина и оставете настрани.
За пюрето измийте картофите добре. Поставете ги в тенджера със студена и подсолена вода, добавете дафиновите листа и варете на умерен огън до пълно омекване на картофите.
Прецедете сварените картофи, поставете ги в гевгир и полейте със студена, за да прекъснете процеса на варене. Оставете за 5 минути да се поохладят и ги обелете.
Обелените картофи поставете в купа, пасирайте и добавете нарязаното на малки кубчета масло и бъркайте докато маслото се усвои. Прибавете прясното мляко, посолете и поръсете с черен пипер на вкус, разбъркайте.
Намажете тава с масло и равномерно разпределете пюрето по дъното и подредете отгоре пържените кюфтета. Поставете лютеницата (доматеното пюре) в найлонова торбичка, изрежете малка дупчица в единия ъгъл на торбичката и шприцовайте равномерно върху така подредените кюфтета и пюре. Отгоре поръсете с настъргания кашкавал - равномерно.
Поставете тавата в предварително нагрята на 180 градуса фурна и печете до златист цвят на кашкавала.
Кюфтетата с кашкавал върху картофено пюре са много вкусни.