Начин на приготвяне
Картофите се обелват и се режат на не много големи кубчета. Слагат се в тенджера с вода, в която има щипка сол и няколко капки олио.
През това време зеленият лук и пресният чесън се измиват и се режат на ситно. Зеленият лук и стария лук за каймата също се нарязват на ситно.
Каймата се слага в купа и към нея се добавят подправките, крайчето хляб, напоено с вода, и галетата. Яйцата се чукват едно по едно в отделна купичка, за да проверите дали не са развалени и ако са добре, се слагат в каймата.
Всичко се разбърква много добре. От каймата се оформят кюфтета, които се подреждат в поднос. При мен излязоха 33 броя. Броят зависи от това колко големи ги правите.
Така приготвените кюфтета се оставят в хладилника, докато стане време да се пекат. Когато картофите се сварят, се отцеждат и се слагат в купа. Слагат се маслото, сметаната и подправките.
Накрая се добавят лукът и чесъна /оставете си малко за украса/ и всичко се пасира много добре. Картофеното пюре придобива приятен зеленикав цвят заради зеленият лук и пресният чесън. Ако има нужда от още сол, се добавя.
В тава се слага хартия за печене, която се намазва с олио. Кюфтетата се подреждат вътре. Слагат се да се пекат в предварително загрята на 180 °C фурна до готовност.
Когато сервирате, сложете малко от пролетното картофено пюре по средата на чиния, отгоре подредете няколко кюфтета на фурна, добавете няколко капки от соса, който са пуснали от тавата, и украсете с нарязани пера лук и чесън.
Да ви е сладко с моите кюфтета на фурна с картофено пюре!
Коментари