Начин на приготвяне
Изсипете гроздовия сок в алуминиев или чугунен съд и като разбърквате от време на време, го кипнете. Не го варете в емайлиран съд, за да не загори и разбърквайте с дървена бъркалка.
Постепенно изсипете брашното в сварения сок, малко по-малко, така че да не се образуват бучки и непрекъснато разбърквайте. Добавете ванилия и захар, ако гроздовият сок не е достатъчно сладък. Разбъркайте добре и гответе на слаб огън, докато се сгъсти.
По време на приготвянето сокът ще започне да променя цвета си. След като десертът заври, намалете котлона до минимум и бъркайте, докато сместа стане гъста и жилава. Продължете да готвите, докато миризмата на брашно изчезне, това ще отнеме около 15 минути.
След като вече се е сварил разкошният десерт, добавете в него счукани орехови ядки. Докато е още горещ, го изсипете в купички. Изчакайте да изстинат и ги сложете в хладилник до пълното им охлаждане.
След като се охлади напълно грузинският десерт Пеламуши, може да обърнете купичките в чинии, да загладите горната част с нож.
Ако е необходимо, украсете с половин орехова ядка това невероятно изкушение от грузинската кухня.