Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Други десерти»Грузински десерт Пеламуши

Грузински десерт Пеламуши

Кирил МихайловКирил Михайлов
Помощник Готвач
573392931
Грузински десерт Пеламуши5 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
35 мин.
Порции
6
"Да, шоколадовите десерти са ненадминати по вкус, но ако сте от хората, които обичат нещо по-леко като вкус, с което просто да си подсладят следобеда или вечерта, то тогава този грузински десерт е точно за вас"

Необходими Продукти

  • гроздов сок - 1 л
  • пшенично брашно - 200 г
  • царевично брашно - 50 г
  • орехи - 300 г
  • ванилия
  • захар - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Изсипете гроздовия сок в алуминиев или чугунен съд и като разбърквате от време на време, го кипнете. Не го варете в емайлиран съд, за да не загори и разбърквайте с дървена бъркалка.

Постепенно изсипете брашното в сварения сок, малко по-малко, така че да не се образуват бучки и непрекъснато разбърквайте. Добавете ванилия и захар, ако гроздовият сок не е достатъчно сладък. Разбъркайте добре и гответе на слаб огън, докато се сгъсти.

По време на приготвянето сокът ще започне да променя цвета си. След като десертът заври, намалете котлона до минимум и бъркайте, докато сместа стане гъста и жилава. Продължете да готвите, докато миризмата на брашно изчезне, това ще отнеме около 15 минути.

След като вече се е сварил разкошният десерт, добавете в него счукани орехови ядки. Докато е още горещ, го изсипете в купички. Изчакайте да изстинат и ги сложете в хладилник до пълното им охлаждане.

След като се охлади напълно грузинският десерт Пеламуши, може да обърнете купичките в чинии, да загладите горната част с нож.

Ако е необходимо, украсете с половин орехова ядка това невероятно изкушение от грузинската кухня.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: