Gotvach.bg»Рецепти»Супи»Чорби и супи»Супа от Коприва»Селска копривена чорбичка

Селска копривена чорбичка

Биляна ВладоваБиляна Владова
Мастър Шеф
2272k3412k5
Селска копривена чорбичка
Снимка: Биляна Владова
1 / 2
01/03/2024
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
45 мин.
Порции
4
"Селска копривена чорбичка за душата - с малко пресен чесън, сиренеце и хляб"

Необходими Продукти

  • връхчета от коприва - 150 г
  • зелен лук - 5 стръка
  • сланина - 2 лентички
  • фиде - 3 с.л.
  • сол
  • олио - 2 с.л.
  • яйце 1 бр.
  • лимонена киселина - 1 щипка
  • оцет - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Копривените връхчета се накисват в студена вода за 15 минути и се почистват от нечистотии. През това време се почиства и нарязва зеленият лук.

След това две лентички сланина се нарязват на ситно парченца горе-долу с големината на вече нарязания лук.

В тенджера се налива олиото и се слага на котлона да се затопли. Преди да е завряло, към него се добавят зеленият лук и копривените връхчета. Когато омекнат, се заливат с вода (около 1 л) и се добавя нарязаната сланинка.

Щом всичко започне да ври, се слагат 3 с.л. фиде и сол на вкус. Докато всичко се свари, в купичка се разделят жълтъкът на яйцето от белтъка.

За застройване на селската копривена чорбичка се използва само жълтък, а белтъкът може да изчака в хладилник подходящ за него деликатес.

Жълтъкът се разбива с вилица, като към него се слагат щипка лимонена киселина и 1 с.л. оцет. Щом всички продукти са сварени, се изключва котлонът и тенджарата се отнема на страни.

С черпак се грабва малко от копривената супа и се излива при разбития жълтък, разбърква се и се излива отново в тенджерата.

Застройката за супа не се вари, но се прави още докато е вряла чорбата. Селската чорбичка се сервира по желание поръсена с натрошеното бяло саламурено сирене.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Забравим са сланината и тестените храни
31.03.2024 09:10